Het Dolfinarium en onze missie en visie

Wij vertellen je graag meer over waar het Dolfinarium voor staat en wat onze missie is: zo willen we je uitleggen wat we doen – waarom we het doen – en hoe we dat dagelijks doen!

Ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Bij het Dolfinarium willen we je een onvergetelijk dagje uit met elkaar bezorgen. Van een gezellig gezinsuitje en familie-uitje tot een geslaagd bedrijfsuitje, personeelsuitje of teamuitje. Dolfinarium heeft het allemaal! Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Nergens anders in Nederland zie je zoveel bijzondere zeezoogdieren bij elkaar. Bij het Dolfinarium dompel je jezelf onder in onder waterwereld. In verschillende voorstellingen ontmoet je dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen en zeehonden. Daarnaast hebben we 4 heerlijke speeltuinen en een spetterende waterattractie Waterpret. Het personeel van Dolfinarium zet alles in het werk om te zorgen dat jij het naar je zin hebt. Gegarandeerd een dagje weg vol plezier zijn allen!

Dierenwelzijn

Het dierenwelzijn heeft onze hoogste prioriteit. De verzorgers staan 24 uur per dag en 7 dagen per week vol passie voor onze dieren klaar. Ze houden zich veel bezig met verrijking en het aanleren en onderhouden van gedrag om de dieren zowel mentaal als fysiek te stimuleren.

Het Dolfinarium besteedt tevens veel aandacht aan onderzoek en we zoeken voortdurend naar manieren om onze kennis aan onze bezoekers over te dragen.

Kenniscentrum Dolfinarium

Met meer dan 50 jaar ervaring zijn wij het kenniscentrum in Nederland op het gebied van zee(zoog)dieren. Ons kenniscentrum legt uit hoe kennis, onderzoek, natuurbehoud en plezier bij het Dolfinarium voor mens en dier samengaan. Met de kennis over onze dieren slaan wij een brug tussen natuur, dier en mens. Op een zeer toegankelijke en kindvriendelijke manier kom je alles te weten over de zee(zoog)dieren die leven in ons park, hun soortgenoten in de natuur en hun omgeving.

Missie

Dolfinarium is een dierentuin met zeezoogdieren, die mens en natuur op een interactieve manier in een unieke waterwereld dichter bij elkaar brengt. Kenniscentrum Dolfinarium wil mensen vertellen over het mooie leven in de zee en de gevaren voor de natuur. Wanneer de bezoeker wordt geïnspireerd door de natuur zal zij als mens beter zorg kunnen dragen voor natuur en milieu. Dit is essentieel voor de toekomst van onze kwetsbare aarde.

Wij hebben de missie om de hoeveelheid plastic in de zee te verminderen. Wij realiseren dat door:

  • Partnerships aan te gaan met partijen, die dezelfde missie hebben om plastic soep in de zee te voorkomen;
  • Onze bezoekers in voorstellingen en door middel van communicatie-uitingen in het park en via externe communicatiekanalen bewust te maken van de onnatuurlijke gevaren in de zee;
  • Het zelf actief bijdragen aan de organisatie van plasticsoep activiteiten, zoals plasticsoep dagen op het park en de jaarlijkse afvalopruimacties op World Cleanup Day.
Visie

Dolfinarium bezorgt haar gasten een onvergetelijk dagje uit door een combinatie van plezier en kennisoverdracht. Met het nabije contact tussen mens en dier bevordert Dolfinarium de kennisoverdracht van de zeezoogdieren, onderzoek, natuurbehoud en zorg voor het milieu.

We blijven ons ontwikkelen als een vooraanstaand gethematiseerd zee(zoog)dierenpark met de combinatie van waterattracties. We zijn uniek in:

  • De omgang met zeezoogdieren;
  • Ons vriendelijke gastheerschap;
  • Het combineren van plezier en educatie;

Met deze aandachtspunten willen wij onze gasten de wondere waterwereld van héél dichtbij laten ontdekken.

Aspro Parks

Het Dolfinarium behoort sinds januari 2015 tot Aspro Parks. Deze Spaanse organisatie bestaat sinds 1991 en is één van de wereldleiders op het gebied van leisure. Aspro Parks bezit en exploiteert in acht Europese landen meerdere waterparken, aquaria, dierentuinen en vakantieparken. Binnen Nederland maken ook Deltapark Neeltje Jans en Linnaeushof onderdeel uit van de groep. Voor meer informatie verwijzen we je naar www.asproparks.com.

Geschiedenis Dolfinarium

Het Dolfinarium begon decennia geleden als gevolg van een uit de hand gelopen ‘verzameling’ zee(zoog)dieren. Ondernemer Frits den Herder startte in 1955 met zijn broer Coen (eigenaar van de lokale rederij en de speeltuin in Harderwijk) met de bouw van een dolfinarium: een bassin voor het houden van dolfijnen en andere zeezoogdieren. In 1965 openden ze in Harderwijk het eerste dolfinarium van Nederland voor het grote publiek. Vandaag de dag is het Dolfinarium Harderwijk nog steeds uniek in Nederland, vanwege het feit dat het de enige plaats is waar men dolfijnen kan ontmoeten. In Europa bijzonder door de kwaliteit, kwantiteit en diversiteit van het aanbod. Frits had met het oprichten van het Dolfinarium een duidelijk doel voor ogen:

Het Nederlandse publiek respect en ontzag laten kweken voor deze meest bijzondere en mythische zeezoogdieren.

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C