Pictogram
300 - 1.100 kg
Gewicht
Pictogram
2,5 - 3 meter
Lengte
Pictogram
35 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
15 minuten
Adem inhouden
Pictogram
20 - 25 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De Stellerzeeleeuw

In het Dolfinarium ontmoet je twee soorten zeeleeuwen: de Californische zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. De Stellerzeeleeuw (Eumetopias jubatus) is de grootste zeeleeuwensoort ter wereld. De naam komt van de bioloog Steller, en net als ‘echte’ leeuwen, kunnen ze heel hard brullen!

Leefgebied

In het wild komen Stellerzeeleeuwen voor in het Noordelijke gedeelte van de Grote Oceaan, langs de kusten van Rusland, Alaska, Canada, én zelfs tot aan Californië – waar dan weer de Californische zeeleeuw vandaan komt. Stellerzeeleeuwen leven in rotsachtige kustgebieden en op de stranden. Ze brengen meer tijd door in het water dan andere zeeleeuwensoorten, waardoor ze moeilijk te bestuderen zijn in de natuur.

Voedsel

Stellerzeeleeuwen zijn roofdieren en ze jagen op verschillende soorten vis, inktvis, octopus en soms zelfs op zeehonden. Zelf moeten ze uitkijken voor orka’s en grote haaiensoorten.

Levenswijze

Stellerzeeleeuwen leven in grote kolonies, waarbinnen weer aparte groepen zijn. Zo’n groep bestaat uit een dominant mannetje en een heleboel vrouwtjes en wordt ook wel een harem genoemd. Het dominante mannetje is de baas van zijn harem en vecht met indringende mannetjes om zijn vrouwen en territorium te verdedigen. Elk dier heeft zijn eigen plek binnen de harem. Deze plek wordt bepaald door continu stoeien, brullen en bekvechten: Hoe sterker en stoerder je bent, hoe hoger je rang in de groep!

In de zomer is het paartijd voor Stellerzeeleeuwen. De mannetjes hebben het dan  druk met het verdedigen van hun harem en territorium. Zo kunnen mannelijke Stellerzeeleeuwen wel aardig wat kilo’s verliezen in de zomer. Gelukkig kan hij dat hebben, want een mannetje weegt al gauw meer dan duizend kilo – dat is ongeveer zo zwaar als een auto!

Voortplanting

Na een draagtijd van 11 maanden komen Stellerzeeleeuwen in harems aan land, waar de vrouwtjes één jong werpen. Dit jong weegt bij de geboorte al zo’n 20 kilo. De vrouwtjes in een groep blijven vaak jaren bij elkaar en helpen elkaar bij de opvoeding en verdediging van de jongen. Een jonge Stellerzeeleeuw blijft ongeveer een jaar melk drinken bij de moeder, maar het moederdier kan al een maand na de geboorte weer drachtig worden. Terwijl ze nog een aantal maanden voor het jong zorgt, kan er dus ook al weer een nieuw jong groeien.

Kenmerken

Het lichaam van de Stellerzeeleeuw is goed aangepast op het leven op land én in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waarmee ze soepel door het water glijden. Ze hebben sterke vinnen waarmee ze snel kunnen zwemmen, hun achterste vinnen hebben kleine nageltjes aan het uiteinde. En ze kunnen met hun vinnen zelfs goed op rotsen klimmen en traplopen!

Zeeleeuwen hebben ook hele gevoelige snorharen. Daarmee voelen ze de trillingen in het water die vissen achterlaten, zodat ze zelfs in troebel water op prooi kunnen jagen! Die vangen ze vervolgens met hun 34 scherpe, bruine tot zwarte tanden en kiezen.

Het kan soms lijken alsof zeeleeuwen geen vacht hebben, maar die hebben ze zeker wel! In het water sluiten de haartjes zeer nauw op elkaar aan. Dit isoleert, waardoor de zeeleeuw lekker warm blijft in het koude water. Als de zeeleeuw op het land ligt te drogen kun je de vacht duidelijk zien. De vacht van Stellerzeeleeuwen is lichter van kleur dan die van andere zeeleeuwensoorten. Kijk in het Dolfinarium maar naar de Californische zeeleeuwen – die zijn een stuk donkerder.

Bij Stellerzeeleeuwen zie je trouwens ook heel goed het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Het mannetje kan namelijk wel drie keer zo groot zijn als het vrouwtje!

Zeehond of zeeleeuw?

Zie je een dier en twijfel je of het een zeeleeuw of zeehond is? Zoek dan de oortjes. Zeeleeuwen hebben namelijk uitwendige oorschelpen. Zeehonden hebben deze niet. Dus zie je oren aan de buitenkant zitten? Dan is het een zeeleeuw! Daarom worden zeeleeuwen ook wel oorrobben genoemd.

Bedreigingen

De Stellerzeeleeuw is helaas bijna bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: gevoelig). Ze lopen, net als andere zeedieren trouwens, onder meer gevaar door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij.

Hoe meer we leren over de Stellerzeeleeuw, hoe beter we ‘m met zijn allen kunnen beschermen in de natuur. Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie.

Uniek in Nederland

Het Dolfinarium is de enige plek in Nederland waar je Stellerzeeleeuwen kunt zien. Wil je naast de Stellerzeeleeuwen ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als Californische zeeleeuwen, dolfijnen, walrussen, bruinvissen,  zeehonden en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C