Pictogram
800 - 1.900 kg
Gewicht
Pictogram
3 meter
Lengte
Pictogram
30 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
30 minuten
Adem inhouden
Pictogram
40 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De Pacifische walrus

In het Dolfinarium leeft de Pacifische walrus (Odobenus rosmarus). Het is een van de twee ondersoorten walrussen – de andere ondersoort is de Atlantische walrus.

Leefgebied

Walrussen leven in koude gebieden rondom de noordelijke poolcirkel, vooral bij Alaska en Rusland. En nee, ze komen niet aan hun naam doordat ze in Rusland op de wal liggen! Hun naam betekent ‘walvispaard’. In het wild kom je ze tegen op ijsschotsen en stranden, maar ze brengen vooral veel tijd door in het water.

Voedsel

Walrussen eten voornamelijk schelpdieren, maar ook stekelhuidigen, schaaldieren en slakken, en die zoeken ze meestal op de bodem van de zee met hun gevoelige snorharen. Ze zuigen de zachte delen eruit en laten de schaal of schelp achter. Ze eten ook graag vissen, áls ze die te pakken kunnen krijgen, tenminste.

Leefwijze

Hoewel walrussen zich soepeler kunnen bewegen in het water, zijn ze nooit ver uit de kust. Het zijn sociale dieren die in grote groepen reizen en rusten. Soms komen grote kuddes walrussen van wel duizenden dieren aan land bij elkaar om te zonnebaden, te rusten of te paren. Tijdens het paarseizoen, van januari tot maart, kunnen de mannetjes nogal agressief zijn naar elkaar. En met hun enorme slagtanden is dat een imposant gezicht! Daar wil je geen ruzie mee krijgen…Buiten de paartijd om leven mannen en vrouwen meestal gescheiden.

Voortplanting

De paring vindt meestal plaats in het water. Na de bevruchting is het vrouwtje nog niet direct drachtig. Dit komt doordat walrussen een vertraagde implantatie kennen. Dat wil zeggen dat het vrouwtje de bevruchte eicel enkele maanden ‘op wacht’ kan zetten. Het ontwikkelt zich dan nog niet. Op deze manier kan de moeder ervoor zorgen dat het jong in een gunstige, minder koude periode wordt geboren. Bijzonder hè? Tussen april en juni – zo’n 16 maanden na de paring – wordt het jong geboren. Het jong van een walrus noemen we een kalf, net zoals bij koeien. Zo’n kalf weegt bij de geboorte maar liefst vijftig kilo en blijft de eerste twee jaar bij zijn moeder om melk te drinken.

Kenmerken

Walrussen hebben kenmerkende slagtanden die wel een meter lang kunnen worden! Deze slagtanden gebruiken ze om zich uit het water te hijsen en om ijs te breken. De mannetjes gebruiken ze ook om hun harem te beschermen – daarom zijn hun slagtanden vaak nóg groter dan die van de vrouwtjes. Een ander duidelijk verschil tussen een mannetje of vrouwtje is het gewicht. Een vrouwtjes walrus weegt tussen de 800 en 1000 kg, terwijl een mannetje wel tussen de 1400 en 1900 kg weegt.

Walrussen hebben een stuk minder vacht dan zeehonden en zeeleeuwen. In plaats daarvan hebben ze een dikke blubberlaag die ze warm houdt in het koude water. Ook hebben ze een grote snor, met wel vijfhonderd gevoelige snorharen die wel dertig centimeter lang kunnen worden. Die gebruiken ze om hun voedsel mee te vinden – zo voelen ze zelfs het verschil tussen een steentje en een mossel.

Bedreigingen

Omdat ze zo groot en sterk zijn hebben volwassen walrussen niet veel natuurlijke vijanden. Jonge dieren moeten nog wel eens uitkijken voor orka’s en ijsberen. Maar de grootste bedreiging voor de walrus, is het verlies van leefgebied door klimaatverandering. Walrussen zijn namelijk afhankelijk van ijsschotsen om te rusten en om voort te planten. Maar ook andere factoren, zoals plastic afval, zijn een gevaar. Het leefgebied van de walrus wordt sterk vervuild door afval uit Europa en Noord-Amerika, dat hier via zeestromen terecht komt. De toekomst voor de walrus in de natuur is hiermee onzeker (IUCN rode-lijststatus: kwetsbaar).

Het Dolfinarium helpt

Om bij te dragen aan de bescherming van het leefgebied van walrussen in het wild, ondersteunt Dolfinarium The Arctic Marine Litter Project. Dit natuurbeschermingsproject doet onderzoek naar de herkomst, oorzaken en gevolgen van afval in het Noordpoolgebied. Met die kennis kan het probleem bij de kern worden aangepakt, en kunnen de dieren hier leven beter worden beschermd.

Uniek in Nederland

Het Dolfinarium is de enige plek in Nederland waar je walrussen in het echt kunt zien. Je vindt ze op de Walrussenwal. Ook zijn de walrussen onder water te bewonderen: Daal af naar de Onder Odiezee en sta oog in oog met deze imposante dieren!

Wil je naast de walrussen ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als dolfijnenbruinvissenCalifornische zeeleeuwen en Steller Zeeleeuwenzeehonden en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

 

Wil je de walrussen in actie zien?

Kom dan langs bij onze voorstelling op de Walrussenwal!

Lees hier meer over de voorstelling

Het Dolfinarium helpt

De Pacifische walrussen in de natuur dreigen in gevaar te komen (IUCN rode-lijststatus: kwetsbaar ). Klimaatverandering is de grootste bedreiging. Walrussen zijn namelijk afhankelijk van ijsschotsen om te rusten en om voort te planten. Maar ook andere factoren, zoals plastic afval, zijn een gevaar.

De verzorgers bieden dagelijks de allerbeste zorg aan de walrussen in het Dolfinarium. Daardoor hebben we ook veel kennis over walrussen, die we overdragen aan verschillende instanties.

Het Dolfinarium is de enige plek in Nederland waar je walrussen kunt zien. Wil je naast de walrussen ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als dolfijnen, bruinvissen, Californische zeeleeuwen en Steller Zeeleeuwen, zeehonden en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

 

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C