De tuimelaar dolfijn: de onbetwiste ster van de zee
Pictogram
200-300 kg
Gewicht
Pictogram
2-3 meter
Lengte
Pictogram
40 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
15 minuten
Adem inhouden
Pictogram
30 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De tuimelaardolfijn

In het Dolfinarium leeft de tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus), een van de 36 soorten dolfijnen wereldwijd. Wist je dat alle dolfijnen een soort walvissen zijn? En net als alle walvissen zijn het helemaal geen vissen, maar zoogdieren. Dat betekent dat babydolfijnen levend uit de buik van de moeder komen – niet uit een ei –, en dat de moeder haar jongen melk geeft. In het Dolfinarium kan je deze unieke dieren van heel dichtbij zien! De educatieve dolfijnenvoorstelling Oceanica, educatieve ruimte Dolfijnbrein en de educatieve presentaties aan de Dolfijnendelta geven inzicht in het leven van de tuimelaardolfijnen.

Dolfijnen

Op het Dolfinarium kun je in de indrukwekkende dolfijnenvoorstelling Oceanica zelf zien wat de natuurlijke en onnatuurlijke bedreigingen van de dolfijnen in de oceaan zijn en wat jij kunt doen om de natuur te beschermen. Je leert over de natuurlijke vijanden van de dolfijn, maar ook over de bedreiging van plasticsoep.

In het wild komen dolfijnen voor in gematigde en tropische wateren. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Alleen in de koudere poolzeeën zul je geen dolfijnen vinden. Dolfijnen zijn slim, waardoor ze zich weten aan te passen aan veel verschillende leefgebieden.

Ze eten de meest uiteenlopende soorten vis, inktvis en schaaldieren. Verschillende groepen dolfijnen hebben aparte jachttechnieken ontwikkeld, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zelf moeten dolfijnen uitkijken voor roofdieren als orka’s en grote haaiensoorten.

Dolfijnen leven in dynamische groepen van zo’n vijf tot twintig dieren, ook wel een ‘pod’ genoemd. Ze leven in pods voor het jagen en voortplanten en om zich beter te kunnen verdedigen tegen roofdieren. Eens in de zoveel tijd komen meerdere groepen dolfijnen samen en vormen ze een superpod van wel duizenden dolfijnen! Vervolgens splitsen de groepen zich weer op in nieuwe samenstellingen. Deze sociale structuur wordt ook wel ‘fission-fusion’ genoemd.

Binnen een groep dolfijnen vormt zich een dominantie-hiërarchie. Dat betekent dat de ene dolfijn de leiding heeft over de andere dolfijn. Door elkaar op te jagen, te bijten en te slaan met hun staartvin strijden ze om hun plek in de hiërarchie. Maar écht gewond raken ze hier niet van.

Meestal zijn de grotere mannetjes dominant, maar ook kleinere dieren kunnen boven aan de hiërarchie komen te staan. Als ze maar stoer en sterk genoeg zijn! Net zoals de groepssamenstelling, veranderen ook de hiërarchieën continu.

Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo’n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!

Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt. Klinkt gek, hè: een dier dat zo goed kan zwemmen, maar toch kan verdrinken? Maar omdat een dolfijn een zoogdier is en ademt via longen – niet via kieuwen – kan dat wel. Na de geboorte duwt de moeder het kalf daarom direct naar de oppervlakte om adem te halen. Het kalf drinkt zo’n twee jaar melk bij de moeder, maar krijgt na een paar maanden al interesse in vis.

Dolfijnen in het Dolfinarium

Het Dolfinarium is een educatieve dierentuin waar je alles komt te weten over de lichaamsbouw, het gedrag en hoe de dolfijn in de oceaan leeft. Door het ontdekken van de educatieve ruimtes en het beleven van de educatieve dierenvoorstellingen valt er als bezoeker veel te leren. Dolfijnen hebben een gestroomlijnd lichaam waardoor ze makkelijk door het water glijden. Hoe snel ze dat kunnen of hoe hun wereld onderwater eruit ziet, bekijk je tijdens onze indrukwekkende, edcuatieve dolfijnenvoorstelling Oceanica! Kom jij snel kijken?

Ze hebben drie soorten vinnen: een sterke staartvin om snelheid mee te maken, borstvinnen om te sturen en de rugvin voor stabiliteit in het water, net als een kiel van een boot. Hun dikke blubberlaag houdt ze warm in het water.

Dolfijnen ademen via het blaasgat boven op hun hoofd, dat in directe verbinding staat met de longen. Wist je dat zo’n blaasgat eigenlijk hun neusgat is? Ze kunnen dit afsluiten met een klepje als ze onderwater gaan. En ruiken kunnen ze niet met deze neus!

Tuimelaars hebben tachtig tot honderd puntige tandjes, die ze gebruiken om de glibberige vis te pakken. Ze kauwen echter niet op de vis, maar slikken ‘m in één keer door! In de educatieve dierenpresentatie in de Dolfijnendelta zie je dat van heel dichtbij. En wil je echt oog in oog staan met een dolfijn, daal dan af naar Onder Odiezee waar je met je neus op het glas de dolfijnen achter de glaswand bijna kunt aanraken…

 

Het Dolfinarium helpt

Gelukkig is de tuimelaar dolfijn als soort niet bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: niet bedreigd). Maar ze lopen wel gevaar. Bijvoorbeeld doordat ze vaak vast komen te zitten in visnetten waardoor ze verdrinken, of door plastic afval. Lees hier meer over natuurbehoud en leer hoe ook jij kan helpen om de bruinvis (ook wel de ‘Nederlandse dolfijn’ genoemd) te beschermen!

De verzorgers bieden dagelijks de allerbeste zorg aan de dolfijnen in het Dolfinarium. Daardoor hebben we ook veel kennis over tuimelaardolfijnen, die we overdragen aan verschillende instanties. Het Dolfinarium beschermt namelijk ook soorten in het wild. Bepaalde subpopulaties en ondersoorten worden wel degelijk bedreigd, zoals de Zwarte Zee tuimelaar dolfijn (Tursiops truncatus ssp. ponticus). Hoe meer we leren over tuimelaar dolfijnen, hoe beter we deze dieren kunnen beschermen! Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie.

Het Dolfinarium is in Nederland de enige plek waar je tuimelaar dolfijnen in het echt kunt zien. Je vindt ze hier. Daarnaast kun je ze ook zien zwemmen in de Dolfijnendelta en kun je zelfs met de dolfijn het water in!

Wil je naast de dolfijnen ook bruinvissen, walrussen, Californische zeeleeuwen en Steller Zeeleeuwen, zeehonden en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Kom jij ook snel naar het Dolfinarium?

Reserveer nu jouw bezoek en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C