De Californische zeeleeuw: de Californische koning van de zee
Pictogram
100 - 300 kg
Gewicht
Pictogram
2 - 2,5 meter
Lengte
Pictogram
35 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
15 minuten
Adem inhouden
Pictogram
20 - 25 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De Californische zeeleeuw

In het Dolfinarium ontmoet je twee soorten zeeleeuwen: de Californische zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) is veruit de bekendste zeeleeuwensoort, en staat bekend om zijn intelligentie en speelsheid.

Californische zeeleeuwen

Is het een rob, zeehond of zeeleeuw: hoe zit het nou? Eigenlijk is het heel simpel: rob is gewoon een andere naam voor zeehond. Zeehonden en zeeleeuwen zijn allebei zogenaamde ‘vinpotigen’, wat betekent dat ze zoogdieren zijn met vinnen in plaats van poten. Maar de vinnen van zeehonden zijn niet hetzelfde als die van zeeleeuwen. Als je ze naast elkaar zou zien lopen, zie je meteen het verschil: de zeeleeuw kan prima op zijn voorste vinnen ‘lopen’, terwijl zeehonden meer hobbelen.

Heb je het geluk een dier van dichtbij te spotten en twijfel je of het een zeeleeuw of zeehond is? Zoek dan de oortjes. Zie je die aan de buitenkant zitten? Dan sta je tegenover een zeeleeuw. Geen oren te bekennen? Dan is het een zeehond!

In het wild komen Californische zeeleeuwen voor langs de westelijke kust van Noord-Amerika. Ze komen onder meer voor bij Californië – waar ze hun naam aan te danken hebben – maar hun leefgebied is verder verspreid: van Mexico tot aan Alaska. Ze leven in tropische en gematigde wateren in rotsachtige kustgebieden, eilanden en op stranden. Je vindt ze ook vaak op pieren, boeien en olieplatformen.

Zeeleeuwen zijn roofdieren en eten dus andere dieren. Deze komen allemaal uit de zee. Hun dieet bestaat uit meer dan vijftig soorten vis en inktvis. Zelf staan ze juist op het menu van orka’s en grote haaiensoorten.

Californische zeeleeuwen leven vaak in grote kolonies van wel duizenden dieren. Kun jij zo ver tellen? Hierbinnen zijn weer losse groepen met een eigen hiërarchie. Zo’n groep bestaat uit een dominant mannetje en tot wel dertig vrouwtjes en wordt ook wel een harem genoemd. Het dominante mannetje is de baas van zijn harem en vecht met indringende mannetjes om zijn vrouwen en territorium te verdedigen. Best lief van hem, eigenlijk.

Mannetjes zijn harembaas totdat een sterker mannetje de groep overneemt. Zij wisselen dus regelmatig van groep. De vrouwtjes in een groep blijven vaak jaren bij elkaar.

Het paarseizoen is van mei tot juli. Ze hebben vertraagde implantatie, en dat betekent dat de bevruchte eicel zich pas na zo’n drie maanden na de paring gaat ontwikkelen. Californische zeeleeuwen hebben een draagtijd van zo’n acht maanden. Ze zijn dus net iets minder lang zwanger dan mensen.

De vrouwtjes in een harem helpen elkaar bij de opvoeding en verdediging van de jongen. Een pasgeboren pup blijft ongeveer een jaar melk drinken bij de moeder, maar wordt daarnaast dus ook opgevoed door een heleboel tantes! Grappig, hè? Moeder en jong kunnen elkaar in zo’n enorme kolonie altijd terugvinden door middel van geluid en geur. Gelukkig maar!

Zeeleeuwen in het Dolfinarium

In het Dolfinarium zijn er twee soorten zeeleeuwen: de Californische Zeeleeuwen en de Steller Zeeleeuwen. De Californische Zeeleeuwen zijn te bewonderen in de educatieve dierenpresentatie ‘Zeeleeuwen College‘. In deze voorstelling zie je met eigen ogen hoe lenig en snel deze dieren zich in het water  voortbewegen. Ontdek ook de grote verschillen tussen lenige Californische Zeeleeuw en de grote, sterke Steller Zeeleeuwen in de voorstelling ‘Sterk Werk’.  

Het lichaam van de Californische zeeleeuw is goed aangepast op het leven op land én in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waarmee ze soepel door het water glijden. Zeeleeuwen hebben sterke vinnen waarmee ze snel kunnen zwemmen, hun achterste vinnen hebben kleine nageltjes aan het uiteinde. En ze kunnen met hun vinnen zelfs goed op rotsen klimmen en traplopen! Wil je ze zelf zien zwemmen, klimmen en lopen? Kom dan kijken bij de ZeeleeuwenZee.

Zeeleeuwen hebben ook hele gevoelige snorharen. Daarmee voelen ze de trillingen in het water die vissen achterlaten, zodat ze zelfs in troebel water op prooi kunnen jagen! Die vangen ze vervolgens met hun 34 tot 38 scherpe, bruine tot zwarte tanden en kiezen.

Het Dolfinarium helpt

Gelukkig is de Californische zeeleeuw niet bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: niet bedreigd). Wel lopen veel zeeleeuwen, net als andere zeedieren trouwens, gevaar door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij.

Hoe meer we leren over de zeeleeuw, hoe beter we ‘m met zijn allen kunnen beschermen in de natuur. Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie.

Om de Californische zeeleeuw in het echt te spotten, hoef je helemaal niet naar Californië. In het Dolfinarium vind je ze hier.

Wil je naast de Californische zeeleeuwen ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als Steller Zeeleeuwen, dolfijnen  walrussen, zeehonden, bruinvissen en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

 

 

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Kom jij ook snel naar het Dolfinarium?

Reserveer nu jouw bezoek en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C