De bruinvis: de kleine ‘dolfijn’ – gewoon uit onze eigen Noordzee
Pictogram
50 - 60 kg
Gewicht
Pictogram
1,5 meter
Lengte
Pictogram
25 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
5 - 10 minuten
Adem inhouden
Pictogram
15 - 20 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De bruinvis

Je zou het door zijn naam niet zeggen, maar de bruinvis (Phocoena phocoena) is helemaal geen vis. In tegendeel: het is eigenlijk een soort walvis. De kleinste soort walvis ter wereld, en die zwemt gewoon in onze eigen Noordzee!

Er zijn zeven soorten bruinvissen op de wereld – in het Dolfinarium vind je de gewone bruinvis. Het zijn schuwe dieren die vaak in troebele wateren leven. Daardoor is er nog maar weinig over ze bekend. Het Dolfinarium verzamelt al jarenlang waardevolle kennis over de bruinvis.

Bruinvissen

In het wild komen bruinvissen voor in de gematigde, vooral ondiepe wateren op het noordelijk halfrond. Het is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee en Waddenzee. Ze eten verschillende soorten vis, inktvis en schaaldieren. Zelf staan ze op het menu van orka’s, haaien en grijze zeehonden.

Veel onderzoekers zeggen dat bruinvissen solitair leven – alleen dus – en alleen samenkomen om te paren of wanneer ze naar dezelfde voedselbron komen. Maar in het wild worden bruinvissen vaak in groepen van vier tot vijf dieren gezien. Dus misschien zitten de onderzoekers er wel een beetje naast!

De draagtijd is zo’n elf maanden. Ze zijn dus langer zwanger dan mensen! Daarna blijft het kalf ongeveer een jaar lang melk drinken bij de moeder. Tijdens dit jaar leert de moeder het kalf ook jagen. Bruinvissen communiceren met elkaar door middel van zachte klikgeluiden. Verder is er nog weinig bekend over het sociale leven van bruinvissen.

Bruinvissen in het Dolfinarium

Er zijn zeven soorten bruinvissen op de wereld – in het Dolfinarium vind je de gewone bruinvis. In de educatieve voorstelling ‘Kleine Dolfijn‘ zie je de bruinvissen van heel dichtbij. In deze voorstelling duik je mee in de wereld van de Noordzee en het Waddengebied en leer je alles over bruinvissen.

Bruinvissen zijn schuwe dieren die vaak in troebele wateren leven. Daardoor is er nog maar weinig over ze bekend. Het Dolfinarium verzamelt al jarenlang waardevolle kennis over de bruinvis.

Bruinvissen lijken heel erg op dolfijnen, maar zijn het niet. Bruinvissen vallen onder de tandwalvissen, waarvan de bruinvis weer een aparte familie is. Dankzij hun gestroomlijnde lichaam glijden ze makkelijk door het water.

Ze hebben drie soorten vinnen: een sterke staartvin om snelheid mee te maken, borstvinnen om te sturen en de rugvin voor stabiliteit in het water, net als een kiel van een boot. Als je de hele dag in de zee zwemt, kun je het nog best koud krijgen. Daarom hebben bruinvissen een dikke blubberlaag die ze warm houdt in het water.

Ze ademen via het blaasgat boven op hun hoofd, dat in directe verbinding staat met de longen. Wist je dat zo’n blaasgat eigenlijk hun neusgat is? Ze kunnen dit afsluiten met een klepje als ze onderwater gaan. En ruiken kunnen ze niet met deze neus!

Bruinvissen hebben tachtig tot honderd puntige tandjes, die ze gebruiken om de glibberige vis te pakken. Ze kauwen echter niet op de vis, ze slikken ‘m in één keer door!

Het Dolfinarium helpt

Door de wijde verspreiding van de gewone bruinvis is hij niet bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: niet bedreigd). Maar ze lopen wel gevaar, bijvoorbeeld doordat ze vaak vast komen te zitten in visnetten waardoor ze verdrinken of door plastic afval.

Het Dolfinarium beschermt ook soorten in het wild. Bijvoorbeeld de vaquita, een bruinvissoort uit de Golf van Mexico en de meest bedreigde walvissoort ter wereld. Naar schatting leven er nog maar dertig in de natuur! Met onze uitgebreide kennis van de Nederlandse bruinvis en de ingezette expertise van de verzorgers in dit project, dragen wij een steentje bij aan het natuurbehoud van deze bedreigde diersoort.

In het Dolfinarium ontmoet je de ‘kleine dolfijn’ in het echt. Je vindt de bruinvissen hier op ons park. Valt het jou ook op dat het niet alleen géén vissen zijn, maar ook nog eens niet bruin? Best een gekke naam dus, eigenlijk…

Wil je naast de bruinvissen ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als dolfijnen, walrussen, Californische zeeleeuwen en Steller Zeeleeuwen, zeehonden en roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

 

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Reserveer jouw bezoek!

Reserveer nu jouw bezoek voor seizoen 2022 en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C