Roggen, haaien en vissen

Als je denkt aan dieren in de zee, denk je naast de grote zeezoogdieren zoals onze dolfijnen en zeehonden, waarschijnlijk meteen aan vissen. Vissen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn wel duizenden verschillende soorten!

Ook haaien en roggen zijn vissen. En ook die zijn er weer in heel veel soorten. Van de kleine hondshaai die je op het Dolfinarium in het Roggenrif leert kennen, tot de walvishaai die wel vijftien meter lang kan worden. Dat is nog langer dan een bus!

Vissen in het Dolfinarium

Wel is er een verschil tussen ‘gewone’ vissen en roggen en haaien. De ‘gewone’ vissen noemen we beenvissen, omdat zij een skelet hebben van been, oftewel botten – je kent de graatjes misschien wel van de vis op je bord. Beenvissen die je in het Dolfinarium kunt spotten, zijn onder meer zeebaarzen, goudbrasems, diklipharders, driedoornige stekelbaarzen, gevlekte lipvissen, regenboogforellen, schollen en tarbotten. Roggen en haaien hebben geen graten, maar een skelet van kraakbeen. Daarom vallen die soorten onder de kraakbeenvissen.

Roggen in het Dolfinarium

De roggen die je in het Dolfinarium tegenkomt, lijken eigenlijk meer op een zwemmende pannenkoek dan op een vis. Toch zijn het dat wel degelijk! Er zijn bijna vijfhonderd verschillende soorten roggen. De mond en kieuwen van roggen liggen aan de onderkant, maar de ogen zitten boven op de kop. Ook hebben veel roggen een gifstekel op hun staart om zich te verdedigen tegen aanvallers. Maar wees niet bang: de roggen die je bij ons kunt aaien, zijn heel vriendelijk en bovendien niet giftig. Probeer maar!

“Wat was er eerst: de rog of het roggenei?”

Net als een kip, leggen de meeste roggen en haaien eieren. In onze Haaibaai kun je eieren van verschillende haaien en roggen bekijken.

Ontdek gauw de Haaibaai

Haaien in het Dolfinarium

Wie aan haaien denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan zijn tanden. Haaien hebben niet alleen soms hele grote tanden, maar ook nog eens heel veel! Want waar wij mensen maar één rij in onze mond hebben, heeft een haai er vaak meerdere. Handig, want als er dan een tand afbreekt, heeft hij meteen een nieuwe. Dat is trouwens ook de reden dat je op het strand, als je goed zoekt, haaientanden kunt vinden. Ook in Nederland! Heb jij die al weleens gevonden?

Haaien hebben trouwens niet alleen tanden in hun bek, maar ook op hun huid. Daardoor heeft de haai minder weerstand in het water, en dat maakt hem supersnel. Door deze kleine tandjes voelt een haai aan als schuurpapier. Durf jij dat te voelen? Het kan in ons Roggenrif!

Tijdens de educatieve presentatie over haaien en roggen door de verzorgers van deze dieren, mag je ze ook nog eens voeren. En wie nóg meer wil weten over haaien, moet zeker even langslopen bij onze speciale educatieve ruimte over haaien: de Haaibaai! Deze vind je achter in het Roggenrif. Zien we je daar?

 

Wil je naast vissen, haaien en roggen ook bijzondere zeezoogdieren zien zoals dolfijnenbruinvissenCalifornische zeeleeuwen, Stellerzeeleeuwen en zeehonden? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C