Wist je dat dolfijnen hun borstvinnen gebruiken om mee te sturen?

Dolfijnen

Zo klink ik!
  • 200-300 kg Gewicht
  • 2-3 meter Lengte
  • 40 km/u Zwemsnelheid
  • 15 minuten Adem inhouden
  • 45 jaar Leeftijd
Lees meer Sluiten

Tuimelaardolfijn

De tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus) is een tandwalvis. Binnen de tandwalvissen behoren ze tot de Delphinidae (dolfijnen) familie. Tuimelaardolfijnen zijn zoogdieren, net als alle walvissen.

Ecologie

Tuimelaardolfijnen komen wereldwijd voor in gematigde en tropische wateren, maar niet in de koudere poolzeeën. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Mede dankzij hun intelligentie kunnen dolfijnen zich aanpassen aan veel verschillende leefgebieden.
Het dieet van dolfijnen bestaat uit veel verschillende soorten vis, inktvis en schaaldieren. Verschillende groepen dolfijnen hebben aparte jachttechnieken ontwikkeld, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zelf moeten dolfijnen uitkijken voor roofdieren zoals orka’s en grote haaiensoorten.

Groepsleven

Dolfijnen leven in dynamische groepen van zo’n 5 tot 20 dieren. Ze zijn afhankelijk van het groepsleven voor het jagen, voortplanten en verdedigen tegen roofdieren. Een groep dolfijnen wordt ook wel een ‘pod’ genoemd. Eens in de zoveel tijd komen veel groepen dolfijnen samen en vormen ze een superpod van duizenden dolfijnen! Vervolgens splitsen de groepen zich weer op in nieuwe samenstellingen. Deze sociale structuur wordt ook wel ‘fission-fusion’ genoemd.

Binnen een groep dolfijnen vormt zich een dominantie-hiërarchie. Dat betekent dat de ene dolfijn de leiding heeft over de andere dolfijn. Door elkaar op te jagen, te bijten en te slaan met hun staartvin strijden ze om hun plek in de hiërarchie. Meestal zijn de grotere mannetjes dominant, maar ook kleinere dieren kunnen bovenaan de hiërarchie komen te staan. Net zoals de groepssamenstelling, veranderen ook de hiërarchieën continu.

Dolfijnen paren gedurende het hele jaar maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. De zwangerschap duurt 12 maanden. Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt. Na de geboorte duwt de moeder het kalf direct naar de oppervlakte om adem te halen. Het kalf drinkt zo’n twee jaar melk bij de moeder, maar krijgt na een paar maanden al interesse in vis.

Anatomie

Dolfijnen hebben een gestroomlijnd lichaam waardoor ze makkelijk door het water glijden. Ze hebben drie soorten vinnen: de sterke staartvin voor snelheid, de borstvinnen om te sturen, en de rugvin voor stabiliteit in het water. Dolfijnen hebben een dikke blubberlaag die ze warm houdt in het water. Ze ademen via het blaasgat bovenop hun hoofd, die in directe verbinding staat met de longen. Het gat sluiten ze af met een klepje als ze onderwater gaan. Dolfijnen hebben 80 tot 100 puntige tandjes, die ze gebruiken om de glibberige vis te pakken. Ze kauwen echter niet op de vis, ze slikken ‘m in één keer door!

Bedreigingen

Gelukkig is de tuimelaardolfijn als soort niet bedreigd in de natuur (IUCN rode lijst status: niet bedreigd). Echter worden wel bepaalde subpopulaties en ondersoorten bedreigd, zoals de Zwarte Zee tuimelaardolfijn (Tursiops truncatus ssp. ponticus). Door meer te leren over tuimelaardolfijnen, kunnen deze dieren beter beschermd worden! Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie.

Veel zeedieren worden in gevaar gebracht door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij. Lees hier meer over natuurbehoud en leer ook hoe jij kan helpen om ze te beschermen!