De Californische zeeleeuw: de Californische koning van de zee
Pictogram
Gewicht
100 - 300 kilo
Pictogram
Lengte
2 - 2,5 meter
Pictogram
Zwemsnelheid
35 km/u
Pictogram
Adem inhouden
15 minuten
Pictogram
Leeftijd
20 - 25 jaar
Speaker icoon
Wie ich klinge
Zuhören

Over de Californische zeeleeuw

Latijnse naam: Zalophus californianus

In het Dolfinarium ontmoet je twee soorten zeeleeuwen: de Californische zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) is veruit de bekendste zeeleeuwensoort, en staat bekend om zijn intelligentie en speelsheid.

Rob, zeehond, zeeleeuw?

Hoe zit het nou? Eigenlijk is het heel simpel: rob is gewoon een andere naam voor zeehond. Zeehonden en zeeleeuwen zijn allebei zogenaamde ‘vinpotigen’, wat betekent dat ze zoogdieren zijn met vinnen in plaats van poten. Maar de vinnen van zeehonden zijn niet hetzelfde als die van zeeleeuwen. Als je ze naast elkaar zou zien lopen, zie je meteen het verschil: de zeeleeuw kan prima op zijn voorste vinnen ‘lopen’, terwijl zeehonden meer hobbelen.

Heb je het geluk een dier van dichtbij te spotten en twijfel je of het een zeeleeuw of zeehond is? Zoek dan de oortjes. Zie je die aan de buitenkant zitten? Dan sta je tegenover een zeeleeuw. Geen oren te bekennen? Dan is het een zeehond!

Californische zeeleeuwen in het wild

In het wild komen Californische zeeleeuwen voor langs de westelijke kust van Noord-Amerika. Ze komen onder meer voor bij Californië – waar ze hun naam aan te danken hebben – maar hun leefgebied is verder verspreid: van Mexico tot aan Alaska. Ze leven in tropische en gematigde wateren in rotsachtige kustgebieden, eilanden en op stranden. Je vindt ze ook vaak op pieren, boeien en olieplatformen.

Zeeleeuwen zijn roofdieren en eten dus andere dieren. Deze komen allemaal uit de zee. Hun dieet bestaat uit meer dan vijftig soorten vis en inktvis. Zelf staan ze juist op het menu van orka’s en grote haaiensoorten.

Californische zeeleeuwen leven vaak in grote kolonies van wel duizenden dieren. Kun jij zo ver tellen? Hierbinnen zijn weer losse groepen met een eigen hiërarchie. Zo’n groep bestaat uit een dominant mannetje en tot wel dertig vrouwtjes en wordt ook wel een harem genoemd. Het dominante mannetje is de baas van zijn harem en vecht met indringende mannetjes om zijn vrouwen en territorium te verdedigen. Best lief van hem, eigenlijk.

Mannetjes zijn harembaas totdat een sterker mannetje de groep overneemt. Zij wisselen dus regelmatig van groep. De vrouwtjes in een groep blijven vaak jaren bij elkaar.

Het paarseizoen is van mei tot juli. Ze hebben vertraagde implantatie, en dat betekent dat de bevruchte eicel zich pas na zo’n drie maanden na de paring gaat ontwikkelen. Californische zeeleeuwen hebben een draagtijd van zo’n acht maanden. Ze zijn dus net iets minder lang zwanger dan mensen.

De vrouwtjes in een harem helpen elkaar bij de opvoeding en verdediging van de jongen. Een pasgeboren pup blijft ongeveer een jaar melk drinken bij de moeder, maar wordt daarnaast dus ook opgevoed door een heleboel tantes! Grappig, hè? Moeder en jong kunnen elkaar in zo’n enorme kolonie altijd terugvinden door middel van geluid en geur. Gelukkig maar!

Lichaamsbouw

Het lichaam van de Californische zeeleeuw is goed aangepast op het leven op land én in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waarmee ze soepel door het water glijden. Ze hebben sterke vinnen waarmee ze snel kunnen zwemmen, hun achterste vinnen hebben kleine nageltjes aan het uiteinde. En ze kunnen met hun vinnen zelfs goed op rotsen klimmen en traplopen! Wil je ze zelf zien zwemmen, klimmen en lopen? Kom dan kijken bij de voorstelling Avontureneiland en het magische amulet.

Zeeleeuwen hebben ook hele gevoelige snorharen. Daarmee voelen ze de trillingen in het water die vissen achterlaten, zodat ze zelfs in troebel water op prooi kunnen jagen! Die vangen ze vervolgens met hun 34 tot 38 scherpe, bruine tot zwarte tanden en kiezen.

De vacht van Californische zeeleeuwen is bruin en wordt donkerbruin als ze nat zijn. Zelf aanvoelen? In het Dolfinarium ontmoet je de Californische zeeleeuw van heel dichtbij!

Bedreigingen

Gelukkig is de Californische zeeleeuw niet bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: niet bedreigd). Wel lopen veel zeeleeuwen, net als andere zeedieren trouwens, gevaar door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij.

Hoe meer we leren over de zeeleeuw, hoe beter we ‘m kunnen beschermen in de natuur. Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek en educatie.

Om de Californische zeeleeuw in het echt te spotten, hoef je helemaal niet naar Californië. In het Dolfinarium vind je ze hier. Ook kun je ermee op de foto én ze van wel héél dichtbij ontmoeten!

Folgen Sie Dolfinarium
auf Social Media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Jetzt: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C