Ontmoet jij straks ook een dolfijn?

In het water met dolfijnen

Helaas zijn er dit jaar geen programma’s en fotomomenten meer mogelijk.

Daar sta je dan, in je waadbroek. Tot aan je middel in het water, terwijl de zilte zeelucht je tegemoetkomt. De dag waar je al je hele leven van hebt gedroomd is eindelijk aangebroken: je gaat een dolfijn ontmoeten! Vol spanning speur je het water af, op zoek naar tekenen van deze magische wezens. Ben jij de eerste die een vin boven het water uit ziet steken?

Om een dolfijn van dichtbij te ontmoeten, hoef je helemaal niet ver te reizen. Dat kan gewoon in eigen land! Met het interactieve programma In het water met dolfijnen sta je letterlijk oog in oog met deze betoverende zeezoogdieren. De verzorger, die onze dolfijnen als geen ander kent, vertelt je alles over hoe ze leven, wat ze eten en hoe ze verzorgd worden. De dolfijnen maken op hun beurt maar al te graag kennis met jóu. Want zo’n mens van dichtbij ontmoeten, is niet alleen voor jou, maar óók voor hen een hele bijzondere ervaring…

Over In het water met dolfijnen

Het programma wordt gegeven aan groepen van maximaal acht personen, zodat zowel de dieren als de deelnemers alle aandacht krijgen. Voordat je het water in gaat, krijg je instructies van de verzorger en trek je een waadbroek aan om je eigen kleding droog te houden. Vervolgens ga je samen richting het Dolfijnen Panorama. Daar zwemmen de dolfijnen je al snel tegemoet! De verzorger geeft uitleg over zijn zwemmende vrienden en leert je handgebaren om met hen te communiceren. Wist je dat dolfijnen kunnen zingen, staartzwaaien en spetteren? Dat laten ze jou maar al te graag zien!

Zwemmen met dolfijnen is vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk. Maar juist doordat je in het Dolfinarium niet zwemt met de dolfijnen, is er extra veel contact mogelijk tussen mens en dier. Je mag de dieren wel aanraken en gaat ermee op de foto*. In totaal sta je zo’n twintig minuten in het water bij de dolfijnen; het volledige programma duurt ongeveer een uur. Deelname kost € 80,00 euro per persoon. Heb je een abonnement? Dan krijg je € 8,00 korting – en betaal je dus maar € 72,00 per persoon! Zien we jullie snel? Deze prijs is exclusief parkentree; je hebt dus ook een geldig entreebewijs nodig.

Als deelnemer dien je Nederlands of Engels te verstaan. As a participant you need to understand Dutch or English.

*Een fotograaf van het Dolfinarium maakt foto’s. Na afloop van het programma ontvang je één afgedrukt exemplaar van een van de gemaakte foto’s.

Voorwaarden In het water met dolfijnen

In het water met dolfijnen is een uniek avontuur voor het hele gezin. Om de ervaring voor zowel mens als dier onvergetelijk te maken, zijn er een aantal voorwaarden voor deelname. Een overzicht van alle voorwaarden vind je hier.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je helaas niet deelnemen. We willen natuurlijk voorkomen dat we je op de dag zelf moeten teleurstellen. Neem bij twijfel dan ook altijd contact met ons op via [email protected] voordat je reserveert.

De belangrijkste voorwaarden op een rij

Toegang

Bij de kosten voor het programma is parkentree niet inbegrepen. Op reguliere openingsdagen is dus ook een geldig entreebewijs vereist om deel te nemen aan het programma. Dit kun je online bijbestellen.

Gezondheid en mobiliteit

Tijdens het programma staan de gezondheid en veiligheid van mens én dier voorop. Je klimt en loopt op een gladde ondergrond, en een groot gedeelte van het programma sta je tot ongeveer je middel in het water. Ook loop je zelfstandig via een trappetje het water in en uit. Kun je dit niet (zelf)? Dan kunnen we de veiligheid van jou en van onze dolfijnen niet garanderen en is deelname aan het programma helaas niet mogelijk.

Taal / Language

Voor de veiligheid van mens en dier is het belangrijk dat je aanwijzingen direct kunt opvolgen. Het programma wordt standaard aangeboden in het Nederlands en kan optioneel in het Engels worden gegeven. Elke deelnemer dient dan ook Nederlands of Engels te spreken en te verstaan; vertalen langs de kant is geen optie.

For your own safety and that of our animals, it is important that you can follow instructions immediately. The default language of the program is Dutch – an English program is available. It is therefore mandatory to speak and understand either Dutch or English – any other languages or the use of a translator are not an option.

Kleding

Deelnemers aan het In het water met dolfijnen-programma krijgen van het Dolfinarium een waadbroek te leen. Deze zijn beschikbaar tot en met schoenmaat 50. De waadbroeken rekken weinig mee. Daardoor komt het weleens voor dat iemand een waadbroek moet nemen met een grotere schoenmaat dan zijn of haar eigen maat. Dit maakt lopen en bewegen moeilijker en kan voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Heb je een sterk afwijkende maat? Neem dan vóór je reservering contact met ons op om te informeren of er kleding beschikbaar is.

Leeftijd

Het In het water met dolfijnen-programma is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Voor de veiligheid van deelnemende kinderen, dienen kinderen tot en met twaalf jaar altijd begeleid te worden door een deelnemende en betalende volwassene (achttien jaar of ouder). Hieronder verstaan wij één begeleider per twee kinderen. Een unieke ervaring om samen met je kind of kleinkind te beleven!

Lengte

Deelnemers moeten minimaal 1.40 meter lang zijn. Daarmee voorkomen we dat jij als deelnemer én onze waadbroek te nat worden. Een waadbroek die volloopt met water wordt namelijk erg zwaar, wat lopen en bewegen moeilijk maakt. Dat is niet alleen lastig, maar ook onveilig. Bovendien is het voor de deelnemers na jou niet prettig als ze een waadbroek aankrijgen die al nat is. Om deze redenen kunnen we geen uitzonderingen maken en kun je dus niet meedoen aan dit programma als je kleiner bent dan 1.40 meter.

Annulering en/of wijzigingen

Bij onvoorziene omstandigheden of bij minder dan vier deelnemers kan het zijn dat we het programma moeten annuleren. In overleg met de deelnemer(s) stellen we dan een nieuwe datum vast.
Let op! Eventueel wijzigingen zijn mogelijk tot een maand van tevoren. Wil je na die tijd jouw reservering wijzigen of annuleren, dan worden bedragen die al betaald zijn, niet geretourneerd.

Annuleer of wijzig jouw programma hier.

Veelgestelde vragen

Wat houdt het programma in?

Het programma is elke keer anders; de dolfijnen bepalen namelijk voor een groot deel zelf hoe het loopt. En laten die nu allemaal een eigen wil en karakter hebben… De verzorger vraagt in ieder geval een dolfijn om dichtbij te komen voor een fotomoment. Daarnaast leer je een handgebaar waardoor een dolfijn weet dat hij bijvoorbeeld mag zingen, staartzwaaien of spetteren. Het programma speelt zich buiten af. Omdat we de veiligheid voor mens en dier voor alles stellen, ga je niet zwemmen met de dolfijnen.

Wat moet ik allemaal meenemen?

Je tickets, en verder niets! Van ons krijg je een waadbroek te leen, die je aantrekt over je sokken en normale kleding. Zo blijven je kleren droog en houden we het voor de dieren hygiënisch en veilig.

Zit het entreekaartje bij de prijs inbegrepen?

Nee, het programma is exclusief parkentree. Een geldig entreebewijs is vereist om deel te nemen aan het programma. Op sommige dagen is het mogelijk dat het park last-minute-acties houdt voor het In het water met dolfijnen-programma voor die dag.

Mijn kind is twaalf jaar en kan prima alleen deelnemen aan het programma. Mag dat?

Wij begrijpen dat kinderen verschillend zijn en dat sommige kinderen zelfstandig kunnen deelnemen, maar wij zijn zelf niet in staat om dat in te schatten. Het zou vervelend zijn als het ene kind van twaalf wel zelfstandig mee mag doen, terwijl een andere twaalfjarige een begeleider mee moet nemen. Daarom zijn we strikt als het gaat om de leeftijdsgrens en begeleiding in dit programma. Het is natuurlijk heel jammer als bij aankomst blijkt dat een kind geen begeleider bij zich heeft en dus niet kan deelnemen aan het programma. Overige deelnemers vragen om het kind te begeleiden is geen optie; dat zou immers ten koste gaan van hun eigen ervaring.

Mag ik ook zwemmen met dolfijnen?

Nee, zwemmen met dolfijnen brengt namelijk bepaalde risico’s met zich mee. We willen de interactie tussen mens en dier zoveel mogelijk gecontroleerd houden. Zo waarborgen we de rust van de dolfijnen, hun leefomgeving en de veiligheid van jou als deelnemer en de dieren. Met het programma In het water met dolfijnen hoef je niet ver te reizen om dolfijnen te ontmoeten, en is er bovendien meer contact tussen mens en dier mogelijk dan met zwemmen.

Kan ik ook andere dieren ontmoeten?

Jazeker! Zo kom je bijvoorbeeld ook heel dicht bij onze Californische zeeleeuwen in het programma Dichter bij zeeleeuwen. Of ga op de foto met dolfijnen en/of zeeleeuwen. Bekijk hier een overzicht van al onze programma’s met dieren.

Wat is het verschil met het programma In het water met dolfijnen V.I.P.?

Ook met het programma In het water met dolfijnen V.I.P. ontmoet je dolfijnen van dichtbij, mag je ze aanraken en met ze op de foto. Maar met het V.I.P.-programma is er nóg meer contact met de dolfijnen en kijk je met de verzorgers mee tijdens het voeren en spelen. Bovendien kom je op plekken waar je anders niet mag komen.

Kan ik foto’s maken?

Het is niet toegestaan een camera mee te nemen in het dierengebied. Tijdens het programma maakt een fotograaf van het Dolfinarium foto’s, waarvan je één afgedrukt exemplaar meekrijgt als herinnering aan deze unieke beleving. Daarnaast kun je voor € 30,00 drie extra foto’s kopen. Eventuele achterblijvers kunnen foto- en filmopnames van jou en de dolfijnen maken vanaf een afstandje.

Ik heb dikke enkels; pas ik dan de waadbroek wel?

We hebben waadbroeken van schoenmaat 36 tot en met 50. Het komt weleens voor dat afwijkende maten, bijvoorbeeld brede heupen of een grotere borstomvang, problemen geven bij het aantrekken van de waadbroeken. Twijfel je? Mail dan vooraf je vraag én je telefoonnummer naar [email protected]
Bij twijfel mag je altijd een keer komen passen voordat je een reservering maakt. Een waadbroek is bij deelname namelijk verplicht, en het zou toch jammer zijn om er tijdens het programma achter te komen dat je niet mee kunt doen.

Zijn de programma’s ook toegankelijk voor personen met een handicap of een lichte beperking?

Het is moeilijk om in te schatten of iemand met een handicap of lichte geestelijke of lichamelijke beperking mee kan doen. Personen met een beperking moeten in ieder geval altijd worden begeleid door een betalende deelnemende volwassene. Onze professionele medewerkers letten als eerste op veiligheid voor mens en dier. Als zij voorafgaand aan een programma merken dat een beperking invloed heeft of kan hebben op de veiligheid, dan beslissen zij ter plekke of een persoon kan deelnemen aan het programma.
Het zou natuurlijk heel jammer zijn als op dat moment nog blijkt dat deelname niet mogelijk is. In dat geval wordt er geen restitutie verleend. Maak daarom een realistische inschatting op basis van de voorwaarden voor deelname. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen (blijven) zitten en het wel of niet kunnen bewegen om de dieren te aaien. En houd ook rekening met andere kenmerken die misschien van invloed zijn, zoals het contact met anderen of gevoeligheid voor geluid of aanrakingen. Heb je hulp nodig bij het maken van een inschatting? Mail dan je vraag én je telefoonnummer naar [email protected] Vaak kunnen wij in overleg een passende oplossing vinden om tóch een dolfijn te ontmoeten.

Zijn de programma’s ook toegankelijk voor zieke mensen?

In het water met dolfijnen is een intense ervaring. Bij zwangerschap, besmettelijke huidproblemen en/of uitwendige ontstekingen, epilepsie, hart- en vaatziekten, medicatie die de weerstandsfunctie onderdrukt of medicatie die de rijvaardigheid negatief beïnvloedt, is het daarom niet verstandig deel te nemen aan het programma. Desalniettemin kunnen we in overleg vaak toch een passende oplossing vinden om een dolfijn te ontmoeten. Mail hiervoor gerust jouw vraag én telefoonnummer naar [email protected]

Ik wil een laatste wens van een terminaal zieke patiënt vervullen. Wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijk willen wij graag meewerken aan wensvervullingen die uiterst belangrijk zijn. Daarvoor dient de deelnemer echter wel te voldoen aan de voorwaarden die we aan het programma stellen. Daarnaast leert onze ervaring dat deze situatie een behoorlijke impact heeft op andere deelnemers. Daarom adviseren we om een programma exclusief voor jouw gezelschap te reserveren (tot acht personen). Ook bieden we maatwerk-mogelijkheden om de persoon de aandacht te geven die hij of zij verdient. Wil je hier meer over weten? Mail dan jouw vraag én telefoonnummer naar [email protected]. Let op: voor kinderen met een levensbedreigende ziekte hebben wij een samenwerking met Make-A-Wish Nederland. Zij verzorgen een zorgvuldige screening en de benodigde begeleiding tijdens een maatwerkprogramma dat voor deze doelgroep ontwikkeld is.

Kan ik een programma exclusief voor mijn gezelschap reserveren?

Jazeker! Een exclusieve reservering van het programma In het water met dolfijnen is mogelijk voor minimaal één en maximaal acht personen. Het is hiervoor van belang dat alle deelnemers aan de voorwaarden van het programma voldoen. De kosten zijn € 600,00 voor één uur, inclusief btw, exclusief entree wanneer het park geopend is. Stuur een mail naar in[email protected] om een exclusief programma te reserveren. Dit willen we dan graag van je weten: twee voorkeursdata (je kunt iedere datum aanvragen; wij checken de mogelijkheden), of de standaard programmaduur van een uur voldoende is voor jullie, het aantal personen en de namen en leeftijden van de deelnemers.

Ik wil graag iemand ten huwelijk vragen bij de dolfijnen. Kan dat?

Aan dit soort bijzondere gelegenheden werken we natuurlijk graag mee. De beste optie is om In het water met dolfijnen exclusief te reserveren. Samen beleef je een onvergetelijke ervaring met de dolfijnen, en na het reguliere programma is er tijd om de vraag der vragen te stellen in een intieme setting. Meer weten? Stuur jouw vraag én je telefoonnummer naar [email protected]

Kunnen dolfijnen bijten of slaan?

Dolfijnen blijven dieren die onverwacht gedrag of bewegingen kunnen vertonen. Denk aan jonge dolfijnen die op een speelse manier alles willen ontdekken, of mannetjes die tijdens de paartijd wel wat anders aan hun hoofd hebben. Veiligheid van mens en dier staat altijd voorop. Daarom wordt het programma begeleid door onze professionele verzorgers die de dolfijnen als geen ander kennen en adequaat kunnen anticiperen op hun signalen.

Komt het weleens voor dat de dolfijnen niet komen?

Meedoen aan het programma is geen garantie voor het aanraken van dieren. Wanneer de dieren aangeven niet mee te willen doen, dan kunnen en willen wij dat niet forceren. Maar we bieden dit programma al tientallen jaren aan en het is al die tijd nog nooit voorgekomen dat het niet lukt. Wanneer een programma niet door kan gaan, bijvoorbeeld bij de geboorte van een dolfijn of vanwege weersomstandigheden, dan bieden wij ter compensatie een passende oplossing.

Waar zijn de prijzen voor deelname op gebaseerd?

De prijs van de programma’s is gebaseerd op onze inspanningen en investeringen. Het programma vergt veel voorbereiding en is een arbeidsintensieve aangelegenheid. Daarnaast is geïnvesteerd in speciale voorzieningen om er echt een unieke ervaring van te maken, zoals een aparte ruimte waar de uitleg plaatsvindt en borden met informatie over de dieren.

Wat maakt het programma in Harderwijk uniek ten opzichte van andere dolfijnenprogramma’s wereldwijd?

In het Dolfinarium komen de dieren heel dichtbij. Dat is te danken aan de unieke opzet van het programma, waarbij deelnemers zich in het water bevinden zonder naar de dolfijnen te zwemmen. Ook de persoonlijke aandacht en uitleg van de verzorgers waarderen de deelnemers. Het contact met dieren is iedere keer anders en dat maakt elk programma uniek.

Exploiteert het Dolfinarium haar dieren met dit programma?

Nee. Uiteraard staan in het Dolfinarium de dieren centraal. We hebben onze programma’s met uiterste zorg opgezet en het startpunt is altijd het welzijn van de dieren. De dolfijnen bepalen zelf of ze dichter bij deelnemers willen komen. En dat doen ze vrijwel altijd – dolfijnen houden namelijk van spelen en aanrakingen. We zien het programma In het water met dolfijnen dan ook als verrijking voor de dieren, wat het voor zowel mens als dier een betoverende ervaring maakt.

Is het programma schadelijk voor de dolfijnen?

Als er ook maar enige twijfel bestond over schadelijke effecten op de dieren of deelnemers, zouden we uiteraard niet langer doorgaan met het programma. We hebben het hele programma zo samengesteld dat de dieren volledig in hun waarde worden gelaten. We bieden dit programma al tientallen jaren aan en al die tijd blijkt dat dit juist zorgt voor afwisseling in het dagprogramma van de dieren. Ook uit het onderzoek ‘A Retrospective Study of Bottlenose Dolphins Participating in In-Water Interactive Programs Showing an Overall Absence of Clinical and Subclinical Respiratory Disease’, blijkt dat het programma niet schadelijk is voor dolfijnen.

I do not speak or understand Dutch or English – is this really mandatory to participate in the program?

Dutch is used as a standard language of the program. However, this could be changed to English if necessary. It is mandatory to speak and understand either Dutch or English. For your own safety and that of our animals, it is very important to be able to understand the instructions.

Overige vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op via 0341 – 467 460 of [email protected].

Veelgestelde vragen

Is het interactief programma inbegrepen in de entreeprijs?

Nee, je kunt een apart ticket bestellen voor het interactieve programma.

Wat houdt het programma "in het water met dolfijnen" in?

Met dit programma begeef je je in het leefgebied van de dolfijnen. Het programma wordt gegeven aan groepen van maximaal acht personen, zodat zowel de dieren als de deelnemers alle aandacht krijgen. Voordat je het water in gaat, krijg je instructies van de verzorger en trek je een waadbroek aan om je eigen kleding droog te houden. De verzorger geeft uitleg over de dolfijnen en  je leert je handgebaren om met hen te communiceren.

Wat moet ik allemaal meenemen?

Je tickets, en verder niets! Van ons krijg je een waadbroek te leen, die je aantrekt over je sokken en normale kleding. Zo blijven je kleren droog en houden we het voor de dieren hygiënisch en veilig.

Mag ik ook zwemmen met dolfijnen?

Nee, zwemmen met dolfijnen is vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk. Maar juist doordat je in het Dolfinarium niet zwemt met de dolfijnen, is er extra veel contact mogelijk tussen mens en dier. Je mag de dieren wel aanraken en gaat ermee op de foto*.

Wat is het verschil tussen dit programma en de V.I.P. versie?

Ook met het programma In het water met dolfijnen V.I.P. ontmoet je dolfijnen van dichtbij, mag je ze aanraken en met ze op de foto. Maar met het V.I.P.-programma is er nóg meer contact met de dolfijnen en kijk je met de verzorgers mee tijdens het voeren en spelen.

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Reserveer jouw bezoek!

Reserveer nu jouw bezoek voor seizoen 2021 en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C