Wist je dat een walrus zwaarder is dan een auto?

Walrussen

Zo fluit een walrus!
  • 1000-1500 kg Gewicht
  • 3 meter Lengte
  • 30 km/u Zwemsnelheid
  • 30 minuten Adem inhouden
  • 40 jaar Leeftijd
Lees meer Sluiten

Pacifische walrus

De Pacifische walrus (Odobenus rosmarus divergens) is een vinpotige. Ze behoren tot de orde van de Carnivora (roofdieren). Naast de Pacifische walrus bestaat er nog een andere ondersoort: de Atlantische Walrus (Odobenus rosmarus rosmarus).

Ecologie

De Pacifische walrus komt voor rondom de noordelijke poolcirkel, vooral nabij Alaska en Rusland. Daar leven ze op ijsschotsen en stranden, maar ze brengen een groot deel van hun tijd door in het water.

Walrussen zijn carnivoren. Het zijn echter geen woeste jagers, maar zoeken hun voedsel vooral op de bodem met hun gevoelige snorharen. Ze eten vooral schelpdieren, maar ook stekelhuidigen, schaaldieren en slakken. Wanneer mogelijk eten ze ook vis, maar vaak zijn deze voor hen te snel om te vangen. Met hun harde zuigkracht zuigen ze de zachte delen uit de schelpdieren, waarna ze de schelp achterlaten.

Orka’s en ijsberen jagen vooral op de jonge walrussen, die fel verdedigd worden door de kudde. De volwassen walrussen zijn vaak te groot en sterk om op te jagen.

Groepsleven

Walrussen zijn sociale dieren die in grote groepen reizen en rusten. Soms komen grote kuddes walrussen bestaande uit duizenden dieren bij elkaar om te zonnebaden, rusten of paren op de ijsschotsen. Tijdens het paarseizoen zijn de mannetjes agressief naar elkaar.

Het paarseizoen vindt plaats tijdens de wintermaanden (januari-maart). Na een zwangerschap van zo’n 16 maanden wordt op de ijsschotsen in de lente een kalf geboren van zo’n 50 kg. Het kalf blijft de eerste twee jaar bij de moeder melk drinken.

Anatomie

Walrussen hebben kenmerkende slagtanden die een meter lang kunnen worden! Deze slagtanden gebruiken ze om zichzelf uit het water te hijsen en om ijs te breken. De mannetjes gebruiken ze ook om hun harem te beschermen. Ze hebben een dikke blubberlaag die ze warm houdt in de koude wateren. Ook hebben ze een grote snor, bestaande uit zo’n 500 gevoelige snorharen die wel 30 cm lang kunnen worden.

Bedreigingen

De Pacifische walrussen in de natuur dreigen in gevaar te komen (IUCN rode lijst status: kwetsbaar). Vooral omdat ze afhankelijk zijn van ijsschotsen om te rusten en om voort te planten, vormt de klimaatverandering een bedreiging. Ook andere factoren zoals plastic vervuiling vormen een gevaar. Lees hier meer over natuurbehoud en leer ook hoe jij kan helpen om de walrussen te beschermen!