Kun je in Nederland zwemmen met dolfijnen?

In het Dolfinarium kan je echt in contact komen met dolfijnen tijdens ons interactieve programma In het water met dolfijnen. Het zijn magische dieren die heel veel mensen weten te verwonderen. We begrijpen dan ook als geen ander dat je misschien graag met dolfijnen wil zwemmen. In het Dolfinarium kun je echt in contact komen met dolfijnen tijdens onze ‘Dichter bij dieren’-programma’s. Zwemmen met dolfijnen is te risicovol voor mens en dier, dolfijnen zijn en blijven immers wilde dieren. En dus brengt zwemmen met dolfijnen bepaalde risico’s met zich mee. Daarnaast respecteren we bij het Dolfinarium onze dieren, en willen we hun rust, hun leefomgeving en de veiligheid van zowel dolfijn als bezoeker altijd waarborgen.

In het water met dolfijnen

Vraag je je weleens af in welke landen je kunt zwemmen met dolfijnen? Goed nieuws: om het water in te gaan met dolfijnen, hoef je helemaal niet op vakantie – dit kan gewoon in Nederland! Exclusief in het Dolfinarium ontmoet je tuimelaar dolfijnen van heel dichtbij. Zie ze zwemmen, bewonder ze tijdens een voorstelling, of ga er zelf mee het water in.

Met ons interactieve programma In het water met dolfijnen sta je letterlijk oog in oog met deze betoverende zeezoogdieren. De verzorger, die onze dieren als geen ander kent, vertelt je alles over hoe ze leven, wat ze eten en hoe ze verzorgd worden. De dolfijnen maken op hun beurt maar al te graag kennis met jóu. Want zo’n mens van dichtbij ontmoeten, is niet alleen voor jou, maar óók voor hen een hele bijzondere ervaring…

De opzet van ons interactieve programma is uniek. Want juist doordat je niet met de dolfijnen zwemt, is er meer contact tussen mens en dier mogelijk. Bovendien kunnen onze verzorgers je vol passie alles vertellen over onze dieren, waardoor je ook nog eens een hoop opsteekt over de sterren van de zee. Kom je onderdompelen in de magische onderwaterwereld – wedden dat je dit nooit meer vergeet?

Reserveer onze interactieve programma’s

Maar tijdens een voorstelling wordt er toch wel met dolfijnen gezwommen?

Het klopt dat onze verzorgers tijdens voorstellingen zwemmen met onze dolfijnen. Dat kan alleen door de goede band die zij jarenlang hebben opgebouwd. Ze kennen en vertrouwen de dieren, en dat vertrouwen is wederzijds. Bovendien zijn de verzorgers getraind op een goede omgang met deze dieren.

Is zwemmen met dolfijnen gevaarlijk?

Dolfijnen zijn en blijven wilde dieren. En dus zijn ze onvoorspelbaar. Bijvoorbeeld tijdens het spelen, of als de mannetjes wat wilder zijn tijdens de paartijd. Je kunt je voorstellen dat dat met tachtig tot honderd scherpe tanden, best een risico met zich mee kan brengen. Bij het Dolfinarium staat veiligheid van mens en dier altijd voorop. Daarom kun je bij ons niet zwemmen met dolfijnen, maar hebben we een speciaal programma opgesteld: In het water met dolfijnen. Dit wordt begeleid door een professioneel team, zodat we de risico’s zo klein mogelijk houden. Gelukkig zijn er in de tientallen jaren dat we dit programma aanbieden, nog nooit ongelukken gebeurd, niet bij de dolfijnen en ook niet bij de deelnemers.

Is zwemmen met dolfijnen zielig?

Bij het Dolfinarium houden we van onze dieren. Precies daarom kun je bij ons niet zwemmen met dolfijnen. Je mag wel met ze het water in. Met dit programma laten we de dieren zoveel mogelijk in hun waarde. Bovendien vinden de dolfijnen het ook fijn – want mensen ontmoeten is voor de dolfijnen een vorm van verrijking en zorgt voor een leuke afwisseling in hun dag. Bovendien hebben we onderzoek laten doen naar dit programma (‘A Retrospective Study of Bottlenose Dolphins Participating in In-Water Interactive Programs Showing an Overall Absence of Clinical and Subclinical Respiratory Disease’). Ook daaruit blijkt dat het programma niet schadelijk is.

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium
Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C