Wist je dat de bruinvissenvrouwtjes groter en zwaarder worden dan de mannetjes?

Bruinvissen

Zo klinkt een bruinvis onder water!
  • 50-60 kg Gewicht
  • 1,5 meter Lengte
  • 25 km/u Zwemsnelheid
  • 5-10 minuten Adem inhouden
  • 15-20 jaar Leeftijd
Lees meer Sluiten

Gewone bruinvis

De gewone bruinvis (Phocoena phocoena) is een tandwalvis. Binnen de tandwalvissen behoren ze tot de Phocoenidae (bruinvissen) familie. Het is één van de 7 bruinvissoorten in de wereld. Alhoewel ze nauw verwant zijn aan dolfijnen, zijn het dus officieel geen dolfijnen. En hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn bruinvissen eigenlijk geen vissen. Het zijn zoogdieren, net als alle walvissen. Doordat bruinvissen schuwe dieren zijn en vaak in troebele wateren leven, is er nog maar weinig over ze bekend. Het Dolfinarium verzamelt al jarenlang waardevolle kennis over de bruinvis.

Ecologie

Bruinvissen komen voor in de gematigde wateren op het noordelijk halfrond. Het is ook de meest voorkomende walvissoort in onze Noordzee en Waddenzee. Ze leven vooral in de ondiepere wateren.

Hun dieet bestaat uit verschillende soorten vis, inktvis en schaaldieren. Zelf staan ze op het menu van orka’s, haaien en grijze zeehonden.

Groepsleven

Alhoewel veel wetenschappers zeggen dat bruinvissen solitair leven en alleen samenkomen om te paren of wanneer ze tot dezelfde voedselbron worden aangetrokken, worden bruinvissen vaak in groepen van 4 tot 5 dieren gezien. Ze communiceren met elkaar met zachte klikgeluiden. Verder is er nog weinig bekend over het sociale leven van bruinvissen.

De zwangerschap van de bruinvis duurt zo’n 11 maanden. Vervolgens blijft het kalf ongeveer een jaar melk drinken bij de moeder. Tijdens dit jaar leert het kalf ook van de moeder om te jagen.

Anatomie

Het lichaam van de bruinvissen lijkt in veel opzichten op dat van een dolfijn. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waardoor ze makkelijk door het water glijden. Ze hebben drie soorten vinnen. Met de sterke staartvin maken ze snelheid. De borstvinnen gebruiken ze om te sturen en de rugvin zorgt voor stabiliteit in het water, net als een kiel van een boot. Bruinvissen hebben ook een dikke blubberlaag die ze warm houdt in het water. Ze ademen via het blaasgat bovenop hun hoofd, dat in directe verbinding staat met de longen. Dit is eigenlijk hun neusgat, dat ze kunnen afsluiten met een klepje als ze onderwater gaan. Bruinvissen hebben 80 tot 100 puntige tandjes, die ze gebruiken om de glibberige vis te pakken. Ze kauwen echter niet op de vis, ze slikken ‘m in één keer door!

Bedreigingen

Veel bruinvissen in de natuur lopen gevaar door verschillende factoren. Veel bruinvissen komen vast te zitten in visnetten en verdrinken. Ook vormt plastic een groot gevaar. Bruinvissen kunnen daarin vast komen te zitten of zien het aan voor voedsel, met dodelijke gevolgen. Lees hier meer over natuurbehoud en leer ook wat jij kan doen om te helpen!

Door de wijde verspreiding van de bruinvis is hij niet bedreigd in de natuur (IUCN rode lijst status: niet bedreigd). Echter, andere bruinvissoorten dreigen wel uit te sterven. De vaquita, een bruinvissoort uit de Golf van Mexico, is de meest bedreigde walvissoort ter wereld. Naar schatting leven er nog maar 30 in de natuur! Lees hier meer over de vaquita en leer hoe het Dolfinarium als kenniscentrum bijdraagt aan het behoud van de vaquita!