Feiten en fabels over de dieren op ons park

Het Dolfinarium gaat al heel wat jaartjes mee; al sinds 1965 om precies te zijn. En in al die jaren hebben wij heel wat kennis opgebouwd over onze eigen zee(zoog)dieren én de zee(zoog)dieren in het wild. Bijvoorbeeld door het doen van onderzoek. Zo leveren we een grote bijdrage aan het beschermen van de dieren in de natuur. Met ontzettend veel liefde, passie en respect werken we dagelijks met de meest prachtige en bijzondere dieren. En dat zie je: onze dieren zijn net zo gelukkig als jij tijdens een dagje Dolfinarium!

Toch zijn er soms nog wat vragen rondom dierenwelzijn, de leefomgeving en de herkomst van onze dieren. Hier zijn wij graag open over en daarom zetten we een aantal fabels en feitjes even op een rijtje. Zo weet jij tenminste wat je écht kunt geloven.

Dierenwelzijn

Zijn de dieren in het Dolfinarium gelukkig?

Absoluut! Die vraag kunnen we met een volmondig “ja” beantwoorden. Alle dieren worden goed verzorgd door professionele dierverzorgers en ze hebben een druk en sociaal leven. Zo worden ze de hele dag vermaakt en fysiek en mentaal uitgedaagd. We laten de dieren veel met elkaar samenwerken en spelen. De tuimelaar dolfijn is bijvoorbeeld heel nieuwsgierig. Het is geen vluchtdier zoals paarden of andere dolfijnensoorten. Hij kan zich goed aanpassen aan zijn omgeving. Op ons park hebben de dieren geen natuurlijke vijanden en kunnen zij zich vrij bewegen. En de gezondheid? Die wordt natuurlijk ook nauwlettend in de gaten gehouden. Zo weten we precies of de dieren ziek zijn (en dan maken wij ze natuurlijk beter) of dat ze juist supergoed in hun vel zitten. Per dier kijken we naar zijn of haar individuele behoeften en soorteigen gedrag. Veel gedragingen die onze dieren laten zien zijn natuurlijke gedragingen. Andere gedragingen liggen daar heel dichtbij. Zo zie je op ons park voornamelijk natuurlijk, sociaal gedrag, aanvullend met spel en voortplanting. Onze dieren zijn actief en enthousiast en dat zie je!

Moeten de dieren altijd meedoen met een voorstelling?

Zeker niet! Per dag zijn er in het Dolfinarium meerdere sessies met de dieren. Dit kan een voorstelling zijn, maar ook een ander soort sessie, zoals een gezondheidstraining. De dieren hebben altijd zelf de keuze om wel of niet mee te doen aan zo’n sessie. Ze worden tot niets verplicht. Voor onze verzorgers is dit een leuke uitdaging: zij moeten de sessies voor de dieren namelijk zo interessant mogelijk maken, zodat zij uit zichzelf zullen deelnemen. Maar heel eerlijk; hier zijn onze verzorgers best succesvol in. De dieren vinden het vaak ontzettend leuk om hieraan deel te nemen!

Als de dieren niet meedoen, krijgen ze dan wel eten?

Tuurlijk! Een dier krijgt altijd zijn of haar eten, ongeacht of hij/zij meedoet aan een sessie. Onze verzorgers werken namelijk op basis van ‘Positive Reinforcement’.  Dat wil zeggen dat de dieren beloond worden voor gedragingen die ze in de ogen van de verzorger goed uitvoeren. Dat zijn dus niet alleen gedragingen die verzorgers aan hen vragen, maar ook die ze uit zichzelf doen. Voor een dier bestaat er namelijk geen goed of fout gedrag. Ze zijn namelijk wie ze zijn! Een beloning bestaat daarnaast uit veel meer dan vis. Met aandacht, speeltjes, ijsklontjes en heel veel oprecht enthousiasme worden ze ook behoorlijk in de watten gelegd.

Klopt het dat dolfijnen in gevangenschap korter leven?

Nee, dolfijnen worden onder menselijke zorg zelfs een stuk ouder! De laatste wetenschappelijke studies bewijzen dat de levensverwachting van dolfijnen onder menselijke zorg 35 jaar is. In het wild worden dolfijnen gemiddeld 17 jaar oud. De oudste dolfijn in het Dolfinarium is Honey. Zij komt uit 1967, dus reken maar uit… Ze is nog altijd fit en actief, maar echter geen uitzondering. In totaal zijn er 3 dolfijnen ouder dan 40 jaar, wat behoorlijk oud is voor een tuimelaar dolfijn.

Waarom krijgen de dieren in het Dolfinarium geen levende vis?

Het is wettelijk niet toegestaan om de dieren een levende prooi te geven. Wel laten we de dieren jagen door ze samen te laten werken. Zo triggeren we het jachtinstinct én ze vinden het nog leuk ook! Activiteiten die voor de dieren lijken op een natuurlijke en oorspronkelijke activiteit (maar dat niet geheel zijn) wordt ‘substitueren’ genoemd. Voor mensen is dit bijvoorbeeld te vergelijken met voetbal of een andere sport. Dit kun je zien als een substituut voor de jacht en strijd van de oermens. Enne… We zijn het er volgens mij allemaal over eens dat voetballen leuker is dan tegen elkaar vechten!

Leefomgeving

Hoe zit het met de leefgebieden voor dolfijnen in het Dolfinarium?

In het Dolfinarium leven dolfijnen in twee verschillende en onafhankelijke gebieden. De kenmerken per gebied hebben we speciaal voor jou opgesomd! Wil je weten waar de locaties zich op het park bevinden? Neem dan een kijkje op onze plattegrond.

DolfijndoMijn

  • Hier leeft een groep met mannelijke tuimelaar dolfijnen
  • In het DolfijndoMijn zit zo’n 3 miljoen liter kunstmatig zeewater
  • Bezoekers hebben toegang bij dolfijnenvoorstelling en de dolfijnenpanorama aan de achterzijde
  • De achterzijde, het gebied waar de voorstelling is én het gedeelte daartussen behoren tot het totale leefgebied

dolfijndomijn

Dolfijnendelta (Odiezee)

  • Hier leeft een gemengde groep tuimelaar dolfijnen
  • In de Odiezee zit zo’n 13 miljoen liter semi-natuurlijk zeewater
  • Bezoekers hebben overal toegang en kunnen het hele leefgebied bewonderen
dolfijnendelta

dolfijnendelta

Hebben de dieren voldoende ruimte?

Absoluut. De dieren hebben meer dan genoeg bewegingsvrijheid en kunnen in hun leefgebied ontzettend veel plekken verkennen en ontdekken. Het Dolfinarium voldoet ruimschoots aan de hoogste standaarden die worden bepaald vanuit de Europese Unie en de Nederlandse overheid.

Kunnen de dolfijnen hun sonar nog wel gebruiken of worden ze daar gek van?

Onderzoeken naar sonargebruik bij dolfijnen hebben aangetoond dat de dieren de sterkte van hun sonar kunnen reguleren en zelfs in- en uit kunnen schakelen. Ze gebruiken dus wel degelijk hun sonar!

Is de toevoeging van chloor aan het water schadelijk?

Nee, een gespecialiseerd team zorgt voor de waterhuishouding in het Dolfinarium. We testen dit dagelijks. Zo zorgen we voor de meest optimale balans in de waterhuishouding! In het Dolfinarium kennen we twee watersystemen:

Kunstmatig zeewater in DolfijndoMijn

  • In het kunstmatige zeewater wordt chloor toegevoegd om de natuurlijke bacteriegroei tegen te gaan. Dit is vergelijkbaar met het gebruik in drinkwater in sommige plaatsen. Het chloor breekt de schadelijke elementen af tot minder schadelijke elementen en door filtering wordt het water verder gezuiverd. Uit ervaring weten we dat chloor niet schadelijk is voor de huid of de ogen van dolfijnen. Wij voldoen dan ook ruimschoots aan de wettelijke normen.

Noordzeewater met een biologisch filtersysteem in de Odiezee (Delta)

  • In de Odiezee (Delta) is een biologisch watersysteem aangebracht, vergelijkbaar met een binnenzee. In dit gebied leven de dolfijnen tussen de vissen, krabben en anemonen. De waterhuishouding in dit gebied is een continu proces.
Is er uitwisseling tussen de dieren in het DolfijndoMijn en de Delta?

Om verschillende redenen komt uitwisseling van dieren voor. Niet alleen binnen Dolfinarium, maar ook met andere parken. De voornaamste redenen zijn: sociale groepssamenstellingen en het fokprogramma. Uitwisseling met andere parken is gebonden aan strikte regelgeving en toestemming van de beheerder van het internationale fokbeleid.

Dolfijnen zwemmen in het wild tientallen kilometers per dag. Doen ze dat in het Dolfinarium ook?

Jazeker! Ook in het Dolfinarium zwemmen de dieren vele kilometers per dag. In het wild zwemmen ze zoveel, omdat ze op zoek moeten naar eten om te overleven. Dat hoeft in Harderwijk niet. Daarnaast is de zee-omgeving vaak heel eentonig. Wat een dier ervaart in zee of in het Dolfinarium weten we niet. Wat we wel weten, is dat de omgeving in het Dolfinarium veel afwisselender is dan midden in de oceaan. Zo hebben de dieren altijd weer wat te ontdekken!

Kunnen de dieren wel tegen de geluids- en lichteffecten die het Dolfinarium is sommige voorstellingen gebruikt?

Wij zijn ons zeer bewust van de gevoeligheid van dolfijnen voor geluid. We houden de geluidsproductie in het bassin dan ook streng in de gaten voor alle geluiden die in het water doordringen. Dit geldt voornamelijk voor machines die contact hebben met de bassins, zoals pompen. Door flexibele plaatsing op rubbers wordt geluidshinder voorkomen. Voor geluid geproduceerd in de lucht is er een veel kleinere gevoeligheid bij de dieren, omdat het meest geluid afkaatst van de lucht op het wateroppervlak terug de lucht in. Iedere duiker of snorkelaar kan beamen dat het gelijk stil is als men het hoofd onder water houdt. Dit kun jij thuis in bad of in een zwembad ook zelf uitproberen! Daarbij laten de dieren in Dolfinarium Harderwijk enorm enthousiast gedrag zien voor de voorstellingen. Als er iets nieuws wordt geprobeerd, worden de dieren goed geobserveerd. Als blijkt dat ze iets eng of onplezierig vinden, dan houden we er onmiddellijk mee op. De dieren bepalen namelijk zelf wat ze doen.

Herkomst dolfijnen

Waar komen de dieren uit het Dolfinarium in Harderwijk vandaan?

De meeste dieren zijn echte Harderwijkers! Die zijn namelijk in het Dolfinarium geboren. Dit gebeurde voor het laatst op 7 augustus 2014. Toen werd er voor de 29e keer met succes een tuimelaar dolfijn in de Dolfijnendelta van ons park geboren. In Europese dierenparken is 70% van de dolfijnen in een park geboren. In het Dolfinarium is momenteel zelfs 83% van de tuimelaars in het Dolfinarium of in een ander dierenpark geboren.

Samen met andere parken werken we aan een zogenaamd ‘breeding-program’. Zo slagen we er samen al tientallen jaren in om geen dieren meer uit het wild te onttrekken. Met de huidige Europese dierenpopulatie zullen we hiermee de komende duizend jaar ‘sustainable’ zijn.

Maar waar komen de eerste dieren dan vandaan?

Dierentuincollecties, waaronder die van dolfinaria, zijn begonnen met dieren die in het wild werden geboren. Op meerdere plekken ter wereld, meestal na grondig onderzoek (bijvoorbeeld over het effect op de populatie en hun voortbestaan) werden deze zeezoogdieren gevangen en gehuisvest in Dolfinaria. Het Dolfinarium heeft voor het laatst in de jaren ’80 dieren afkomstig uit het wild verkregen.

In het wild leven dolfijnen in complexe familiebanden. Hoe zit dat in het Dolfinarium?

(Wilde) Dolfijnen leven in zogenaamde ‘fission-fusion’ verbanden. Dat wil zeggen dat groepssamenstellingen voortdurend wisselen qua samenstelling en grootte. Tuimelaar dolfijnen zijn sociaal, zeer flexibel en hebben een uitstekend aanpassingsvermogen.

Ook in het Dolfinarium leven complete families. Toch verhuizen er wel eens dolfijnen naar andere parken. Dit gebeurt echter op een zeer zorgvuldige manier. Goed om te weten: een verhuizing van een dier is niet iets negatiefs. Het is vaak ook een spannend avontuur voor de nieuweling en de groep waarin hij of zij terecht komt. De verzorgers, die onderdeel zijn van de groep, verhuizen daarbij altijd voor een bepaalde tijd mee. Zo kunnen ze goed wennen aan hun nieuwe plek!

* Venn-Watson, S. K., Jensen, E. D., & Ridgway, S. H. (2011). Evaluation of population health among bottlenose dolphins (Tursiops truncatus) at the United States Navy Marine Mammal Program. Journal of the American Veterinary Medical Association, 238(3), 356-360.

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Reserveer jouw bezoek!

Reserveer nu jouw bezoek voor seizoen 2021 en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C