Standpunt The Cove

Hieronder volgt het statement van het Dolfinarium als reactie op de documentaire The Cove.

Geen verbanden

Het Dolfinarium veroordeelt de Japanse drijfvisserij en de onmenselijke slachting van dolfijnen. Wij zijn van mening dat deze historisch gegroeide activiteiten per direct dienen te stoppen. In die zin hopen wij dat The Cove een bijdrage levert aan dit gezamenlijke doel. Het Dolfinarium is teleurgesteld in de koppeling die de documentaire the Cove maakt met dolfinaria. Het Dolfinarium investeert in een professioneel fokprogramma dat succesvol is. Afgelopen 10 jaar hebben er in Harderwijk 16 succesvolle dolfijnengeboortes plaatsgevonden. Hiermee bekrachtigen wij het streven om geen dieren uit de natuur te halen.

Wij zijn van mening dat deze historisch gegroeide activiteiten, de Japanse drijfvisserij, per direct dienen te stoppen.

Brancheorganisaties

Het Dolfinarium en leden van de internationale brancheorganisaties, waartoe het dolfinarium behoort ondersteunen niet, betalen niet en/of halen geen dieren uit de Japanse drijfvisserij. De genoemde internationale branche-organisaties verbieden acquisitie van dieren uit drive fisheries.

In de vroege historie van het Dolfinarium (meer dan 20 jaar geleden in 1987 voor het laatst) heeft het Dolfinarium indirect een aantal dieren uit deze drijfvisserij verkregen. De mening was destijds dat op deze wijze dieren gered konden worden die anders voor consumptie gedood zouden zijn.

Het Dolfinarium is het niet eens met de sluiting van dolfinaria als oplossing voor de Japanse drijfjachten. Internationale dolfinaria ondersteunen, nemen deel aan en verzorgen middelen voor wetenschappelijke studies en projecten die bijdragen aan de bescherming van zeezoogdieren in het wild en het behoud van de soorten. Tevens kan in dolfinaria onderzoek plaatsvinden wat in de natuur onmogelijk is.

Educatie

Wij zijn van mening dat het educatieve belang van parken een essentiƫle bijdrage levert aan de bewustwording van zeezoogdieren, hun natuurlijke omgeving en hun bedreigingen bij het grote publiek. De passie die zeezoogdierparken en dierentuinen bij het grote publiek kunnen oproepen door het bieden van direct contact met de dieren is onvervangbaar. Deze passie beweegt mensen de natuur te waarderen en te koesteren.

Bovenstaande uitspraken worden onderschreven door de internationale en Europese brancheorganisaties waarvan het Dolfinarium lid is.

Een andere kijk op de film