Over demonstraties bij ons park
Geplaatst op 9 mei 2025
Geplaatst op 9 mei 2025
Op zaterdag 10 mei 2025, vanaf 14.00 uur, kun je mogelijk demonstranten zien bij de ingang van ons park. Het Dolfinarium respecteert het recht op vreedzaam protest en verschillende visies op dierenwelzijn. Sommige actievoerders pleiten voor het sluiten van alle dolfinaria. Wij delen hun liefde voor zeezoogdieren, maar hebben een andere visie op verantwoorde zorg.
Belangrijk om te weten is dat bijna alle dieren hier in een dierentuin geboren zijn en hun hele leven onder menselijke zorg hebben doorgebracht. Voor deze individuele dieren zou een sluiting van het park niet leiden tot een verbetering van hun welzijn. Ze zijn gewend aan hun verzorgers, omgeving en dagelijkse ritme. De suggestie dat ze ‘vrij’ zouden kunnen worden gelaten in de oceaan is voor deze dieren geen realistisch scenario en zou hun welzijn eerder schaden dan verbeteren.
We staan altijd open voor constructieve dialoog over dierenwelzijn en ondersteunen wetenschappers, dierenartsen en internationale instanties met onze kennis en ervaring om bij te dragen aan de beste zorg voor dieren. In plaats van tegenstellingen zoeken we naar wat ons verbindt: respect voor deze bijzondere dieren en hun natuurlijke leefomgeving. We nodigen je uit om het park te bezoeken en je eigen conclusies te trekken. Onze ervaren verzorgers geven graag uitleg over onze werkwijze en beantwoorden met plezier al je vragen.
In Europa wordt volop gesproken over de toekomst van dolfijnen en walvissen onder menselijke zorg. Die discussie volgen we op de voet en nemen we serieus. Ieder land heeft daarbij een eigen situatie. In Nederland hebben we in 2021 duidelijke afspraken gemaakt met de overheid over onze toekomst, met stevige investeringen in dierenwelzijn tot en met 2029. Dat geeft richting én verantwoordelijkheid.
Van showpark naar kenniscentrum
Het Dolfinarium bestaat al sinds 1965 en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marien kenniscentrum. We kijken vooruit. Dat vraagt om voortdurende vernieuwing, openheid en samenwerking. We zien onze rol niet langer als die van een traditioneel showpark. In plaats daarvan zijn we een plek waar bezoekers zich verwonderen en leren over de onderwaterwereld. Ze ontdekken hoe we met onderzoek bijdragen aan de bescherming van dieren in de natuur en ervaren van dichtbij hoe onze dieren de best mogelijke zorg krijgen. Zo gaan bezoekers niet alleen met een mooie ervaring, maar ook een stuk bewuster naar huis.
Dierenwelzijn is meer dan ruimte alleen
Soms wordt gedacht dat dierenwelzijn vooral draait om de grootte van een verblijf. Maar onderzoek laat zien dat welzijn veel breder is: het gaat om sociale contacten, mentale uitdaging, afwisseling, goede voeding, medische zorg én aandacht van ervaren verzorgers.
Onze dieren worden over het algemeen veel ouder dan in de natuur en krijgen elke dag zorg van een vast team specialisten. De Lagune, het dolfijnenverblijf wat ook bekend is als de Delta, is met 13 miljoen liter zeewater nog altijd een van de grootste in Europa. En ook andere verblijven worden vernieuwd, zoals onlangs bij de Californische zeeleeuwen. In afstemming met de overheid blijven we investeren in de nieuwste inzichten op het gebied van dierverzorging.
Over reservaten en alternatieven
We begrijpen dat mensen nadenken over andere manieren van huisvesting, zoals zee-reservaten. In theorie klinkt dat aantrekkelijk, maar in de praktijk zijn er veel uitdagingen. Zo bieden sommige plannen, zoals op het Griekse eiland Lipsi, hooguit plek aan een paar dieren, terwijl er in Europa zo’n 300 dolfijnen onder menselijke zorg leven.
Onderzoek naar bestaande reservaten, zoals het Beluga Whale Sanctuary in IJsland, laat zien dat dieren daar vaak terugkeren naar binnenverblijven. Open zeereservaten brengen risico’s met zich mee qua zorg, veiligheid en continuïteit. Meer ruimte betekent niet automatisch beter welzijn.
Leren door ervaring
Onze missie is om mensen te laten zien hoe belangrijk oceaanbescherming is en welke rol zeezoogdieren daarin spelen. Zoals David Attenborough zei: “Niemand zal beschermen wat hem niets kan schelen, en niemand zal geven om iets wat hij nooit heeft ervaren.” Juist het directe contact met dolfijnen en zeeleeuwen zorgt voor verwondering en een blijvende indruk. Zeker bij kinderen. Dat gevoel van betrokkenheid is de eerste stap naar bewustwording.
Zonder plekken als het Dolfinarium zouden miljoenen mensen deze dieren nooit van dichtbij zien. Als iedereen dat in het wild zou willen doen, zou dat juist een bedreiging vormen voor kwetsbare natuurgebieden. Daarom vervullen wij een unieke rol.
Training is verrijking, geen trucje
Soms wordt gezegd dat dolfijnen “kunstjes moeten doen voor dode vis”. Dat is een misverstand. Al onze dieren krijgen hun voeding sowieso, ongeacht of ze deelnemen aan een training, voorstelling of educatieve presentatie. Training is gebaseerd op positieve bekrachtiging en is bedoeld om de dieren mentaal en fysiek fit te houden, structuur te bieden én medische zorg mogelijk te maken. Zou deze dagelijkse training en verzorging wegvallen, dan zou dat ten koste gaan van het welzijn van de dieren.
Alle dieren in het Dolfinarium trainen vrijwillig mee. Dat houdt ze actief en zorgt dat we stressvrije medische handelingen kunnen uitvoeren, zoals een echo of bloedonderzoek. Wat soms lijkt op een “trucje”, kan juist een leerzaam moment zijn. Bijvoorbeeld als een walrus zijn buik laat zien en we uitleggen hoe zijn vetlaag hem beschermt in koude zeeën. Zo’n moment blijft hangen, zeker bij jonge bezoekers.
Blijven ontwikkelen
We blijven bouwen aan een moderne, educatieve plek waar dierenwelzijn en bewustwording centraal staan. Dat doen we met de kennis van wetenschappers, universiteiten en (internationale) dierverzorgers. We investeren in duurzame faciliteiten en een breder educatief aanbod dat past bij deze tijd.
Wij geloven dat onze dolfijnen en andere zeezoogdieren onder menselijke zorg verantwoord kunnen leven mits dat gebeurt met de hoogste standaarden op het gebied van verzorging, omgeving en educatie. Daar zetten we ons, met liefde en onbetwiste kennis, elke dag weer voor in.