In het water met dolfijnen V.I.P.

Helaas zijn er dit jaar geen programma’s meer mogelijk.

V.I.P. staat voor Very Important Person, maar bij ons óók voor Vrienden In het water-Programma. Een super speciale ervaring voor echte dolfijnenvrienden, en ook heel speciaal om samen met je vrienden of familie te doen. Met het In het water met dolfijnen V.I.P.-programma zien, horen en voelen jullie onze dolfijnen van dichtbij en ervaren jullie hoe het is om een echte dolfijnenverzorger te zijn. Bovendien krijg je een uniek kijkje achter de schermen in het Dolfinarium! Je voelt je een ware celebrity. Hoewel… De échte sterren, dat zijn natuurlijk onze dolfijnen.

Laat je betoveren

Tijdens het In het water met dolfijnen V.I.P.-programma stap je in een waadbroek – gelukkig maar, anders zou je als V.I.P. nog naast je schoenen gaan lopen – en vervolgens het water in bij de dolfijnen. Je kijkt met de verzorgers mee tijdens het voeren en spelen. Zij weten alles over dolfijnen, dus vraag ze gerust de wetsuit van het lijf! Ook leren ze je handgebaren om met de dolfijnen te communiceren. Wist je dat dolfijnen kunnen zingen, staartzwaaien en spetteren? Dat laten ze jullie maar al te graag zien!

Ook mag je een dolfijn aanraken en op de foto* met deze betoverende dieren. Verder geven we je een exclusieve rondleiding. Je komt op plekken waar je anders niet mag komen én neemt een kijkje achter de schermen in het DolfijndoMijn. Je woont een trainingssessie bij vanaf het podium waar normaal alleen de verzorgers mogen komen. Zij laten je zien wat er allemaal komt kijken bij een dolfijnenvoorstelling. Ook mag je naar de ruimte ónder het podium. Daar zie je de dolfijnen van onder water en komen ze misschien wel recht op je af zwemmen…

Fastpass

En denk je dat misschien wel de beste dag van je leven voorbij is na je ontmoeting met een dolfijn én een kijkje achter de schermen met de dierverzorgers? Mis! Je krijgt de hele dag een V.I.P.-behandeling. Zo krijg je een Fastpass, waarmee je niet meer in de rij hoeft te wachten bij de drie hoofdvoorstellingen:

 • Dolfijnenvoorstelling Oceanica in DolfijndoMijn
 • Zeeleeuwenvoorstelling Slim Werk in het Zotte Zeeleeuwentheater
 • Walrussenvoorstelling De Grote Snorrr in Walrussenwal

Bij deze voorstellingen kun je via de speciale Fastpass-ingang naar binnen. In het DolfijndoMijn zijn zelfs speciale plekken voor je gereserveerd, zodat je altijd vooraan zit! Maar eh: pas op voor spettergevaar…

*Een fotograaf van het Dolfinarium maakt de foto. Na afloop van het programma ontvang je één afgedrukt exemplaar van één van de foto’s.

Het programma In het water met dolfijnen V.I.P.

Het programma wordt gegeven aan groepen van maximaal acht personen, zodat zowel dieren als deelnemers alle aandacht krijgen. Je trekt een waadbroek aan om je eigen kleding droog te houden en stapt bij de dolfijnen het water in, waarna ze je al snel zullen komen begroeten. Na meerdere uitgebreide interactiemomenten met de dolfijnen woon je op het podium in het DolfijndoMijn een exclusieve trainingssessie bij. Ook mag je naar de ruimte onder het podium waar je de dolfijnen van onder water ziet zwemmen. Zwemmen met de dolfijnen is niet mogelijk, maar je mag de dieren wel aanraken en gaat ermee op de foto. Het volledige programma duurt ongeveer 1,5 uur; deelname kost € 125,00 per persoon. Heb je een abonnement? Dan krijg je € 12,50 korting – en betaal je dus maar € 112,50 per persoon! Deze prijs is exclusief parkentree; je hebt dus ook een geldig entreebewijs  nodig.

Als deelnemer dien je Nederlands of Engels te verstaan. As a participant you need to understand Dutch or English.

Voorwaarden

In het water met dolfijnen V.I.P. is een interactief programma. Voor onze medewerkers en verzorgers staat veiligheid voor mens en dier altijd voorop. Daarom zijn er voorwaarden voor deelname. Alle voorwaarden vind je hier. De belangrijkste:

 • Twijfel je of je aan de voorwaarden voldoet? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
 • Voor de deelname aan het programma is een geldig entreebewijs nodig. Deze kun je online bestellen.
 • De programmaleiding heeft het recht om deelnemers op de dag zelf te weigeren op basis van de programmavoorwaarden voor deelname.
 • Er wordt geen geld retour gegeven als mensen niet voldoen aan de voorwaarden maar wel hebben gereserveerd. Als voorafgaand aan of tijdens het programma blijkt dat een deelnemer hier niet aan voldoet en dit invloed heeft of kan hebben op de veiligheid en uitvoer van het programma, dan kan besloten worden dat iemand niet kan deelnemen aan het programma. Neem de voorwaarden daarom goed door voordat je reserveert – het zou namelijk ontzettend jammer zijn als tijdens het programma blijkt dat deelname niet mogelijk is. Als blijkt dat deelname niet mogelijk is wordt er geen restitutie verleend op de programmakosten.
Toegang

Naast de kosten voor deelname, heb je om deel te nemen aan het programma een geldig entreeticket nodig voor het park. Dit kun je online bijbestellen.

Leeftijd

Het In het water met dolfijnen V.I.P.-programma is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Voor de veiligheid van deelnemende kinderen, dienen kinderen tot en met twaalf jaar altijd begeleid te worden door een deelnemende en betalende volwassene (achttien jaar of ouder). Hieronder verstaan wij één begeleider per twee kinderen. Een unieke ervaring om samen met je kind of kleinkind te beleven!

Lengte

Vanwege veiligheidsredenen dienen deelnemers minimaal 1.40 meter lang te zijn. Bovendien voorkomt dit dat deelnemers en onze waadbroeken te nat worden. Een waadbroek die volloopt met water wordt namelijk erg zwaar, wat lopen en bewegen moeilijk maakt. Bovendien is het voor deelnemers niet prettig als ze een waadbroek aankrijgen die al nat is. Om deze redenen worden er geen uitzonderingen gemaakt en kunnen deelnemers die te klein zijn dan ook niet deelnemen.

Gezondheid en mobiliteit

Tijdens het programma staan de gezondheid en veiligheid van mens én dier voorop. Je klimt en loopt op een gladde ondergrond, en een groot gedeelte van het programma sta je tot ongeveer je middel in het water. Ook loop je zelfstandig via een trappetje het water in en uit. Kun je dit niet (zelf)? Dan kunnen we de veiligheid van jou en van onze dolfijnen niet garanderen en is deelname aan het programma helaas niet mogelijk.

Taal / language

Voor de veiligheid van mens en dier is het belangrijk dat je aanwijzingen direct kunt opvolgen. Het programma wordt standaard aangeboden in het Nederlands en kan optioneel in het Engels worden gegeven. Elke deelnemer dient dan ook Nederlands of Engels te spreken en te verstaan; vertalen langs de kant is geen optie.

For your own safety and that of our animals, it is important that you can follow instructions immediately. The default language of the program is Dutch – an English program is available. It is therefore mandatory to speak and understand either Dutch or English – any other languages or the use of a translator are not an option.

Kleding

Deelnemers aan het In het water met dolfijnen V.I.P.-programma krijgen van het Dolfinarium een waadbroek te leen. Deze zijn beschikbaar van schoenmaat 36 tot en met 50. De waadbroeken rekken weinig mee waardoor het weleens voorkomt dat iemand een waadbroek moet nemen met een grotere schoenmaat dan zijn/haar eigen maat. Dit maakt lopen en bewegen moeilijker en kan voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Heb je een sterk afwijkende maat? Neem dan vóór je reservering contact met ons op om te informeren of er kleding beschikbaar is.

Annulering en/of wijzigingen

Bij onvoorziene omstandigheden of bij minder dan vier deelnemers kan het zijn dat we het programma moeten annuleren. In overleg met jou stellen we dan een nieuwe datum vast.

Bij annulering van het programma door de deelnemer berekent het Dolfinarium onderstaande annuleringskosten:

 • Tot één maand voor deelname aan het gereserveerde programma 35% van de programmakosten;
 • Vanaf één maand tot tien werkdagen voor deelname aan het gereserveerde programma 60% van de programmakosten;
 • Binnen tien werkdagen voor deelname aan het gereserveerde programma of op de gereserveerde dag zelf zijn de annuleringskosten 100% en wordt er geen restitutie verleend op de programmakosten.

Let op! Eventuele wijzigingen zijn mogelijk tot een maand van tevoren. Wil je na die tijd jouw reservering wijzigen of annuleren, dan worden bedragen die al betaald zijn, niet geretourneerd. De wijzigingskosten zijn afhankelijk van hoelang van tevoren de wijziging wordt doorgegeven. De mogelijkheid tot wijzigen is afhankelijk van de beschikbaarheid en wijzigen is alleen mogelijk naar een datum binnen de openingstijden van het huidige seizoen.

De wijzigingskosten die het Dolfinarium doorberekent zijn:

 • Vanaf één maand tot tien werkdagen voor deelname aan het gereserveerde programma € 15,00 per persoon;
 • Binnen tien werkdagen voor deelname aan het gereserveerde programma € 25,00 per ticket;
 • Wijzigingen op de dag zelf zijn niet mogelijk en worden gezien als annulering.  Er wordt geen restitutie verleend op de programmakosten.

Je kunt je reservering wijzigen volgens de voorwaarden. Dat doe je door hier het formulier in te vullen of een e-mail te sturen naar [email protected]

Veelgestelde vragen

Wat houdt het programma in?

Het programma is elke keer anders; de dolfijnen bepalen namelijk voor een groot deel zelf hoe het loopt. En laten die nu allemaal een eigen wil en karakter hebben… De verzorger vraagt in ieder geval een dolfijn om dichtbij te komen voor een fotomoment. Daarnaast leer je een handgebaar waardoor een dolfijn weet dat hij bijvoorbeeld mag zingen, staartzwaaien of spetteren. Het programma speelt zich buiten af. Omdat we de veiligheid voor mens en dier voor alles stellen, ga je niet zwemmen met de dolfijnen.

Wat moet ik allemaal meenemen?

Je tickets, en verder niets! Van ons krijg je een waadbroek te leen, die je aantrekt over je sokken en normale kleding. Zo blijven je kleren droog en houden we het voor de dieren hygiënisch en veilig.

Zit het entreekaartje bij de prijs inbegrepen?

Nee, het programma is exclusief parkentree. Een geldig entreebewijs is vereist om deel te nemen aan het programma.

Hoe laat begint het programma?

Het programma In het water met dolfijnen V.I.P. begint altijd om 10.00 uur ’s ochtends. Zorg daarom dat je op tijd bij het Dolfinarium bent – houd rekening met ongeveer tien minuten lopen vanaf de parkeerplaats.

Mijn kind is twaalf jaar en kan prima alleen deelnemen aan het programma. Mag dat?

Wij begrijpen dat kinderen verschillend zijn en dat sommige kinderen zelfstandig kunnen deelnemen, maar wij zijn zelf niet in staat om dat in te schatten. Het zou vervelend zijn als het ene kind van twaalf wel zelfstandig mee mag doen, terwijl een andere twaalfjarige een begeleider mee moet nemen. Daarom zijn we strikt als het gaat om de leeftijdsgrens en begeleiding in dit programma. Het is natuurlijk heel jammer als bij aankomst blijkt dat een kind geen begeleider bij zich heeft en dus niet kan deelnemen aan het programma. Overige deelnemers vragen om het kind te begeleiden is geen optie; dat zou immers ten koste gaan van hun eigen ervaring.

Mag ik ook zwemmen met dolfijnen?

Nee, zwemmen met dolfijnen brengt namelijk bepaalde risico’s met zich mee. We willen de interactie tussen mens en dier zoveel mogelijk gecontroleerd houden. Zo waarborgen we de rust van de dolfijnen, hun leefomgeving en de veiligheid van jou als deelnemer en de dieren. Met het programma In het water met dolfijnen hoef je niet ver te reizen om dolfijnen te ontmoeten, en is er bovendien meer contact tussen mens en dier mogelijk dan met zwemmen.

 

Kan ik ook andere dieren ontmoeten?

Jazeker! Zo kom je bijvoorbeeld ook heel dicht bij onze Californische zeeleeuwen. Bekijk hier een overzicht van ons gehele aanbod.

Wat is het verschil met het reguliere programma In het water met dolfijnen?

Ook met het programma In het water met dolfijnen ontmoet je dolfijnen van dichtbij, mag je ze aanraken en met ze op de foto. Met het programma In het water met dolfijnen V.I.P. is er nóg meer contact met de dolfijnen en kijk je met de verzorgers mee tijdens het voeren en spelen. Bovendien kom je op plekken waar je anders niet mag komen.

Kan ik foto's maken?

Het is niet toegestaan een camera mee te nemen in het dierengebied. Tijdens het programma maakt een fotograaf van het Dolfinarium foto’s, waarvan je één afgedrukt exemplaar meekrijgt als herinnering aan deze unieke beleving. Daarnaast kun je voor € 30,00 drie extra foto’s kopen. Eventuele achterblijvers kunnen foto- en filmopnames van jou en de dolfijnen maken vanaf een afstandje.

Ik heb dikke enkels; pas ik dan de waadbroek wel?

We hebben waadbroeken van schoenmaat 36 tot en met 50. Het komt weleens voor dat afwijkende maten, bijvoorbeeld brede heupen of een grotere borstomvang, problemen geven bij het aantrekken van de waadbroeken. Twijfel je? Mail dan vooraf je vraag én je telefoonnummer naar [email protected]

Bij twijfel mag je altijd een keer komen passen voordat je een reservering maakt. Een waadbroek is bij deelname namelijk verplicht, en het zou toch jammer zijn om er tijdens het programma achter te komen dat je niet mee kunt doen.

Zijn de programma’s ook toegankelijk voor personen met een handicap of een lichte beperking?

Het is moeilijk om in te schatten of iemand met een handicap of lichte geestelijke of lichamelijke beperking mee kan doen. Personen met een beperking moeten in ieder geval altijd worden begeleid door een betalende deelnemende volwassene. Onze professionele medewerkers letten als eerste op veiligheid voor mens en dier. Als zij voorafgaand aan een programma merken dat een beperking invloed heeft of kan hebben op de veiligheid, dan beslissen zij ter plekke of een persoon kan deelnemen aan het programma.

Het zou natuurlijk heel jammer zijn als op dat moment nog blijkt dat deelname niet mogelijk is. In dat geval wordt er geen restitutie verleend. Maak daarom een realistische inschatting op basis van de voorwaarden voor deelname. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen (blijven) zitten en het wel of niet kunnen bewegen om de dieren te aaien. En houd ook rekening met andere kenmerken die misschien van invloed zijn, zoals het contact met anderen of gevoeligheid voor geluid of aanrakingen. Heb je hulp nodig bij het maken van een inschatting? Mail dan je vraag én je telefoonnummer naar [email protected] Vaak kunnen wij in overleg een passende oplossing vinden om tóch een dolfijn te ontmoeten.

Zijn de programma’s ook toegankelijk voor zieke mensen?

In het water met dolfijnen is een intense ervaring. Bij zwangerschap, besmettelijke huidproblemen en/of uitwendige ontstekingen, epilepsie, hart- en vaatziekten, medicatie die de weerstandsfunctie onderdrukt of medicatie die de rijvaardigheid negatief beïnvloedt, is het daarom niet verstandig deel te nemen aan het programma. Desalniettemin kunnen we in overleg vaak toch een passende oplossing vinden om een dolfijn te ontmoeten. Mail hiervoor gerust jouw vraag én telefoonnummer naar [email protected]

Ik wil een laatste wens van een terminaal zieke patiënt vervullen. Wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijk willen wij graag meewerken aan wensvervullingen die uiterst belangrijk zijn. Daarvoor dient de deelnemer echter wel te voldoen aan de voorwaarden die we aan het programma stellen. Daarnaast leert onze ervaring dat deze situatie een behoorlijke impact heeft op andere deelnemers. Daarom adviseren we om een programma exclusief voor jouw gezelschap te reserveren (tot acht personen). Ook bieden we maatwerk-mogelijkheden om de persoon de aandacht te geven die hij of zij verdient. Wil je hier meer over weten? Mail dan jouw vraag én telefoonnummer naar [email protected] Let op: voor kinderen met een levensbedreigende ziekte hebben wij een samenwerking met Make-A-Wish Nederland. Zij verzorgen een zorgvuldige screening en de benodigde begeleiding tijdens een maatwerkprogramma dat voor deze doelgroep ontwikkeld is.

Kan ik een programma exclusief voor mijn gezelschap reserveren?

Jazeker! Een exclusieve reservering van het programma In het water met dolfijnen V.I.P. is mogelijk voor minimaal één en maximaal acht personen. Het is belangrijk dat iedere deelnemer voldoet aan de voorwaarden voor deelname. Stuur een mail naar [email protected] om een exclusief programma te reserveren. Dit willen we dan graag van je weten: twee voorkeursdata (je kunt iedere datum aanvragen; wij checken de mogelijkheden), of de standaard programmaduur van anderhalf uur voldoende is voor jullie, het aantal personen en de namen en leeftijden van de deelnemers.

Ik wil graag iemand ten huwelijk vragen bij de dolfijnen. Kan dat?

Aan dit soort bijzondere gelegenheden werken we natuurlijk graag mee. De beste optie is om In het water met dolfijnen exclusief te reserveren. Samen beleef je een onvergetelijke ervaring met de dolfijnen, en na het reguliere programma is er tijd om de vraag der vragen te stellen in een intieme setting. Meer weten? Stuur jouw vraag én je telefoonnummer naar [email protected]

Kunnen dolfijnen bijten of slaan?

Dolfijnen blijven dieren die onverwacht gedrag of bewegingen kunnen vertonen. Denk aan jonge dolfijnen die op een speelse manier alles willen ontdekken, of mannetjes die tijdens de paartijd wel wat anders aan hun hoofd hebben. Veiligheid van mens en dier staat altijd voorop. Daarom wordt het programma begeleid door onze professionele verzorgers die de dolfijnen als geen ander kennen en adequaat kunnen anticiperen op hun signalen.

Komt het weleens voor dat de dolfijnen niet komen?

Meedoen aan het programma is geen garantie voor het aanraken van dieren. Wanneer de dieren aangeven niet mee te willen doen, dan kunnen en willen wij dat niet forceren. Maar we bieden dit programma al tientallen jaren aan en het is al die tijd nog nooit voorgekomen dat het niet lukt. Wanneer een programma niet door kan gaan, bijvoorbeeld bij de geboorte van een dolfijn of vanwege weersomstandigheden, dan bieden wij ter compensatie een passende oplossing.

Is er tijdens het programma weleens iets misgegaan?

Tijdens het programma staat veiligheid voor mens en dier voorop en worden deelnemers begeleid door een professioneel team. Er zijn tot op heden dan ook geen ongelukken gebeurd, niet bij de dolfijnen en ook niet bij de deelnemers.

Waar zijn de prijzen voor deelname op gebaseerd?

De prijs van de programma’s is gebaseerd op onze inspanningen en investeringen. Het programma vergt veel voorbereiding en is een arbeidsintensieve aangelegenheid. Daarnaast is geïnvesteerd in speciale voorzieningen om er echt een unieke ervaring van te maken, zoals een aparte ruimte waar de uitleg plaatsvindt en borden met informatie over de dieren.

Wat maakt het programma in Harderwijk uniek ten opzichte van andere dolfijnenprogramma’s wereldwijd?

In het Dolfinarium komen de dieren heel dichtbij. Dat is te danken aan de unieke opzet van het programma, waarbij deelnemers zich in het water bevinden zonder naar de dolfijnen te zwemmen. Ook de persoonlijke aandacht en uitleg van de verzorgers waarderen de deelnemers. Het contact met dieren is iedere keer anders en dat maakt elk programma uniek.

Exploiteert het Dolfinarium haar dieren met dit programma?

Nee. Uiteraard staan in het Dolfinarium de dieren centraal. We hebben onze programma’s met uiterste zorg opgezet en het startpunt is altijd het welzijn van de dieren. De dolfijnen bepalen zelf of ze dichter bij deelnemers willen komen. En dat doen ze vrijwel altijd – dolfijnen houden namelijk van spelen en aanrakingen. We zien het programma In het water met dolfijnen dan ook als verrijking voor de dieren, wat het voor zowel mens als dier een betoverende ervaring maakt.

Is het programma schadelijk voor de dolfijnen?

Als er ook maar enige twijfel bestond over schadelijke effecten op de dieren of deelnemers, zouden we uiteraard niet langer doorgaan met het programma. We hebben het hele programma zo samengesteld dat de dieren volledig in hun waarde worden gelaten. We bieden dit programma al tientallen jaren aan en al die tijd blijkt dat dit juist zorgt voor afwisseling in het dagprogramma van de dieren. Ook uit het onderzoek ‘A Retrospective Study of Bottlenose Dolphins Participating in In-Water Interactive Programs Showing an Overall Absence of Clinical and Subclinical Respiratory Disease’, blijkt dat het programma niet schadelijk is voor dolfijnen.

I do not speak or understand Dutch or English – is this really mandatory to participate in the program?

Dutch is used as a standard language of the program. However, this could be changed to English if necessary. It is mandatory to speak and understand either Dutch or English. For your own safety and that of our animals, it is very important to be able to understand the instructions.

Overige vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op via 0341 – 467 460 of [email protected].

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium

Reserveer jouw bezoek!

Reserveer nu jouw bezoek voor seizoen 2021 en ontdek de wondere waterwereld van héél dichtbij!

Volgende show: 13:30 uur - Dolfijnenshow
Op dit moment: Actueel weerbeeld als pictogram 22 °C