Stellerzeeleeuw Adak overleden

Op donderdagochtend 24 mei heeft het Dolfinarium tot zijn grote spijt afscheid moeten nemen van Stellerzeeleeuw Adak. Adak heeft de respectabele leeftijd van 25 behaald.

Adak is met zijn 25 jaar zeer oud geworden voor een Stellerzeeleeuw. Door zijn ouderdom begon hij dusdanige mankementen te krijgen dat zijn levenskwaliteit ter discussie kwam te staan. Gezamenlijk met zijn verzorgers en de dierenartsen van het Dolfinarium, is de pijnlijke beslissing genomen om hem vredig te laten inslapen.

Harembaas
Adak was de man van de Stellerzeeleeuwen en daarmee de harembaas van de groep Stellerzeeleeuwen. Hij is in 1997 op 4-jarige leeftijd vanuit Canada naar het Dolfinarium verhuisd. Sindsdien heeft hij, als harembaas, voor een groot aantal nakomelingen gezorgd dat nu wereldwijd in verschillende dierentuinen leeft. Daarnaast heeft Adak meegewerkt aan diverse onderzoeken, waardoor er veel kennis is opgedaan over de diersoort ‘Stellerzeeleeuw’.

Imposante verschijning
Dolfinarium: “In de groep viel hij altijd op door zijn imposante verschijning, en in de voorstellingen was zijn bommetje een grote hit bij de gasten. Adak was een dier met wie alle verzorgers een goede band hadden. Het gemis is dan zowel voor de groep Stellerzeeleeuwen als voor de verzorgers groot.”

Naturalis, Leiden
Adak is onder begeleiding van de dierenarts van het Dolfinarium voor autopsie naar Utrecht gebracht. Zijn geraamte zal geprepareerd worden voor het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Het Dolfinarium is trots dat hun geliefde Adak voor educatie ter beschikking wordt gesteld: “Dit geeft aan hoe bijzonder de harembaas van de Stellerzeeleeuwen is”.

De rol als harembaas binnen de groep Stellerzeeleeuwen op het Dolfinarium zal worden overgenomen door Ashita, een jong mannetje van 7 jaar oud dat sinds zijn tweede jaar naar het Dolfinarium is verhuisd vanuit een dierenpark uit China.

Stellerzeeleeuw Adak – Dolfinarium