Wat gebeurt er op het Dolfinarium als het dicht is?

Het Dolfinarium is alweer een paar weken gesloten voor gasten. Maar wie denkt dat er dan niets gebeurt, die heeft het mis.  Vaak krijgen we vragen over wat er gebeurt in de winter. Blijven de dieren in hun eigen verblijf? Gaan de dieren zich niet vervelen in de winter? Zijn de trainers wel aan het werk? Daarom delen we graag waar we mee bezig zijn de aankomende winterperiode.

Onze trainers werken 24/7 het hele jaar door, dus ook met regen, storm en sneeuw. Maar wat doen ze dan als ze geen shows geven? Heel veel! De winter is een goede periode om de dieren nieuwe dingen te trainen, de verblijven weer een opknapbeurt te geven en om onderzoek uit te voeren. Ze hebben daar nu meer de tijd voor dan in de zomer.

Het allerbelangrijkste is om met de dieren een vertrouwensband op te bouwen, dit kan alleen maar door heel veel tijd met ze door te brengen. De dieren moeten op hun gemak zijn in hun verblijf en worden altijd op een positieve manier benaderd. Bijvoorbeeld met Indy, een 2 jaar oude dolfijn die in de Dolfijnendelta leeft. Inmiddels is haar vertrouwen zo groot dat we op vrijwillige basis bloed bij haar kunnen prikken en haar temperatuur op kunnen nemen. Dit is heel belangrijk omdat we de gezondheid van de dieren goed in de gaten willen houden. Een ander voorbeeld is Saphira, een Californische zeeleeuw die in juni dit jaar geboren is. Zij is op dit moment nog heel afhankelijk van haar moeder Sally, maar is wel heel nieuwsgierig en geïnteresseerd in alles wat er om haar heen gebeurd. Belangrijk is dat ze vertrouwen krijgt in de trainers zodat, wanneer ze oud genoeg is, ze ook dingen kan leren.

Het eetgedrag is bij de sommige dieren ook anders in de winter dan in de zomer. Hier dienen de trainers rekening mee te houden en te monitoren. Zoals bijvoorbeeld bij Nicolai de Walrus. In de winter wil hij een lekkere dikke vetlaag opbouwen en eet dan wel zo’n 35 kg vis per dag. In de zomer weegt hij zo’n 1400 kg en in de winter wel 1700 kg!
De Californische zeeleeuwen en de dolfijnen in DolfijndoMijn eten eigenlijk het hele jaar door evenveel. Zij zwemmen in water dat op een constante temperatuur wordt gehouden, daardoor hebben zij minder last van de winterkou.

Omdat de trainers en dieren geen shows geven in de winter is er meer tijd om te kijken naar groepsdynamiek en om nieuwe dingen uit te proberen. De dolfijnen in DolfijndoMijn leren ook veel van elkaar. De trainers stimuleren de dieren om met elkaar samen te werken en elkaar naar een hoger niveau te tillen, om zo de beste voorstelling neer te kunnen zetten. Hierbij is uitdaging heel belangrijk, het mag vooral niet saai worden.  Maar ook de dolfijnen in de Dolfijnendelta worden gestimuleerd om van elkaar te leren. Zo leren dolfijnen Storm en Joker van dolfijn Maaike om naast een kano een sprong te maken.

Elke dag is anders op het Dolfinarium, voor de trainers, maar zeker ook voor de dieren, of het nu winter of zomer is. Op dit moment zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor de winteropenstelling van maandag 26 december t/m 8 januari. Kom jij ons dan ook weer bezoeken?