Wist je dat Stellerzeeleeuwen de grootste en gevaarlijkste zeeleeuwen ter wereld zijn?

Stellerzeeleeuwen

Zo brult een stellerzeeleuw!
  • 300-1100 kg Gewicht
  • 2,5-3 meter Lengte
  • 35 km/u Zwemsnelheid
  • 15 minuten Adem inhouden
  • 20-25 jaar Leeftijd
Lees meer Sluiten

Stellerzeeleeuw

De Stellerzeeleeuw (Eumetopias jubatus) is een vinpotige. Ze behoren tot de orde van de Carnivora (roofdieren). Ze zijn vernoemd naar de bioloog Steller. Het zijn de grootste zeeleeuwen ter wereld. Naast Stellerzeeleeuwen leven op het Dolfinarium ook Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus).

Ecologie

Stellerzeeleeuwen komen voor in het Noordelijke gedeelte van de grote oceaan, bij Rusland, Alaska, Canada en Californië. Hier leven ze in de rotsachtige kustgebieden en op de stranden. Stellerzeeleeuwen brengen meer tijd in het water door dan andere zeeleeuwensoorten, waardoor het moeilijker is om ze te bestuderen in de natuur.

Stellerzeeleeuwen zijn roofdieren en ze jagen op verschillende soorten vis, inktvis, octopus en soms ook op zeehonden. Zelf moeten ze vooral uitkijken voor orka’s en grote haaiensoorten.

Groepsleven

Stellerzeeleeuwen leven in grote kolonies, waarbinnen zich aparte groepen vormen. Zo’n groep bestaat uit een dominant mannetje en een heleboel vrouwtjes waar hij mee paart. Zo’n groep wordt ook wel een harem genoemd. Het dominante mannetje is dan de harembaas. Hij vecht met indringende mannetjes om zijn harem en territorium te verdedigen. De vrouwtjes in één groep blijven vaak vele jaren bij elkaar en helpen elkaar bij de opvoeding en verdediging van de jongen. Mannetjes wisselen vaker van groepen en zijn vaak beperkte tijd de harembaas, totdat een sterker mannetje de groep overneemt.

Het paarseizoen vindt plaats vroeg in de zomer. Gedurende het paarseizoen heeft het mannetje nauwelijks interesse in eten. Hij is constant bezig om zijn vrouwtjes te beschermen! In het paarseizoen valt het mannetje dan ook honderden kilo’s af. Een pasgeboren pup blijft ongeveer een jaar melk drinken bij de moeder.

Anatomie

Mannetjes en vrouwtjes zien er heel anders uit bij de Stellerzeeleeuwen. Het mannetje kan namelijk wel drie keer zo groot zijn als het vrouwtje!

Het lichaam van de Stellerzeeleeuw is aangepast aan zowel het leven in het water als het leven op het land. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waarmee ze makkelijk door het water glijden en maken makkelijk snelheid met hun sterke vinnen. Met die vinnen kunnen ze echter ook goed op rotsen klimmen en zelfs traplopen! Dit is anders dan bij zeehonden. Die lopen niet op hun vinnen, maar hobbelen op hun buik. Zij kunnen dus ook niet klimmen of traplopen.

Aan het uiteinde van de vinnen hebben Stellerzeeleeuwen kleine nageltjes. De vacht van Steller zeeleeuwen is lichter van kleur dan de vacht van andere zeeleeuwensoorten.

Steller zeeleeuwen hebben hele gevoelige snorharen. Met deze snorharen voelen ze de trillingen in het water die vissen achterlaten. Daardoor kunnen ze zelfs in troebel water op vis jagen! Zeeleeuwen hebben 34 scherpe, bruine tot zwarte tanden en kiezen die ze gebruiken om hun prooi te vangen.

Bedreigingen

De Stellerzeeleeuw loopt helaas gevaar in de natuur (IUCN rode lijst status: bijna bedreigd). Verschillende factoren vormen een bedreiging voor de Stellerzeeleeuw, net als voor veel andere zeedieren. Lees hier meer over natuurbehoud en leer ook hoe jij kan helpen om de zeeleeuwen te beschermen!