Als je zeeleeuwen hoort brullen, weet je meteen waarom ze zeeleeuwen heten!

Californische zeeleeuwen

Zo klink ik!
  • 100-300 kg Gewicht
  • 2-2,5 meter Lengte
  • 35 km/u Zwemsnelheid
  • 15 minuten Adem inhouden
  • 20-25 jaar Leeftijd
Lees meer Sluiten

Californische zeeleeuw

De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) is een vinpotige. Ze behoren tot de orde van de Carnivora (roofdieren). Op het Dolfinarium leven naast Californische zeeleeuwen ook de grotere Stellerzeeleeuwen (Eumetopias jubatus).

Ecologie

De Californische zeeleeuwen komen voor langs de westelijke kust van Noord-Amerika, bij Californië. De verspreiding strekt zuidelijk tot aan Mexico en noordelijk tot aan Alaska. Ze leven in tropische en gematigde wateren in de rotsachtige kustgebieden, eilanden en op de stranden. Ze maken ook vaak gebruik van mens-gemaakte structuren, zoals pieren, boeien en olieplatformen.

Zeeleeuwen zijn roofdieren die al hun voedsel uit de zee halen. Hun dieet bestaat uit meer dan 50 soorten vis en inktvis. Zelf staan ze juist op het menu voor orka’s en grote haaiensoorten.

Groepsleven

Californische zeeleeuwen leven vaak in grote kolonies bestaande uit duizenden dieren. Binnen deze kolonies vormen zich losse groepen met een eigen hiërarchie. Zo’n groep bestaat uit een dominant mannetje en tot wel 30 vrouwtjes waar hij mee paart. Zo’n groep wordt ook wel een harem genoemd. Het dominante mannetje is dan de harembaas. Hij vecht met indringende mannetjes om zijn harem en territorium te verdedigen. De vrouwtjes in één groep blijven vaak vele jaren bij elkaar en helpen elkaar bij de opvoeding en verdediging van de jongen. Mannetjes wisselen vaker van groepen en zijn vaak beperkte tijd de harembaas totdat een sterker mannetje de groep overneemt.

Het paarseizoen is van mei tot juli. Californische zeeleeuwen hebben een vertraagde implantatie. Dat wil zeggen dat de bevruchte eicel na de paring pas na ongeveer 3 maanden begint te ontwikkelen. Vervolgens duurt de zwangerschap zo’n 8 maanden. Na de geboorte blijft het jong het eerste jaar bij de moeder en drinkt het haar vette melk om snel te groeien. In de grote kolonie herkennen moeder en jong elkaar door middel van geluid en geur.

Anatomie

Het lichaam van de Californische zeeleeuw is aangepast aan zowel het leven in het water als het leven op het land. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam waarmee ze makkelijk door het water glijden en maken makkelijk snelheid met hun sterke vinnen. Met die vinnen kunnen ze echter ook goed op rotsen klimmen en zelfs traplopen! Dit is anders dan bij zeehonden. Die lopen niet op hun vinnen, maar hobbelen op hun buik. Zij kunnen dus ook niet klimmen of traplopen. Aan het uiteinde van de vinnen hebben Californische zeeleeuwen ook kleine nageltjes. Ze hebben een bruine vacht die donkerbruin wordt als ze nat zijn.

Californische zeeleeuwen hebben hele gevoelige snorharen. Met deze snorharen voelen ze de trillingen in het water die vissen achterlaten. Daardoor kunnen ze zelfs in troebel water op vis jagen! Zeeleeuwen hebben 34-38 scherpe, bruine tot zwarte tanden en kiezen die ze gebruiken om hun prooi te vangen.

Bedreigingen

Gelukkig is de Californische zeeleeuw niet bedreigd in de natuur (IUCN rode lijst status: niet bedreigd). Echter worden veel zeeleeuwen, net als andere zeedieren, wel in gevaar gebracht door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij. Door meer te leren over de zeeleeuw, kunnen de zeeleeuwen in de natuur beter beschermd worden. Het Dolfinarium draagt daaraan bij door middel van wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over natuurbehoud en leer ook hoe jij kan helpen om de zeeleeuwen te beschermen!